Elän voikilossa

Purkki. Kuva: Aleksi Malinen
Purkki. Kuva: Aleksi Malinen

Suuremmissa kaupungeissa opiskelevat ihmettelevät usein Porin matalia vuokria. Kalliossa asuva helsinkiläisopiskelija saisi yksiönsä vuokralla Porista vaikkapa saunallisen kaksion. Pointti kutsui itsensä neljän porilaisopiskelijan kotiin katsomaan, millaista luksusta opiskelijalle Porilla on tarjota.

Erikoista porilaisessa opiskelija-asumisessa muihin kaupunkeihin verrattuna on se, että suurin osa opiskelijoista majailee yksityisiltä markkinoilta löytyneessä asunnossa. Porin YH-asunnot tarjoaaa myös opiskelija-asuntoja, mutta suuri osa opiskelijoista etsii suoraan yksityisen vuokranantajan asuntoa.

Pääsimme kurkistamaan neljän eri elämäntilanteessa olevan opiskelijan asumuksiin. Tämän pienen otoksen perusteella voinee vahvistaa sen, että Pori todellakin on edullinen paikka asua. Opiskelijan ei tarvitse Karhukaupungissa maksaa mukavan kokoisesta asunnosta edes 400 euroa.

_DSC3554
Kuva: Aleksi Malinen.

Rauhaisa joogasali

Martha

Yksiö, 15 neliötä, vuokra 300 euroa

Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmaan opiskelemaan tullut Martha Vuori muutti elokuussa Poriin Antinkadulle viidentoista neliön yksiöön. Asunnon pienuus ei kuitenkaan tullut järkytyksenä Marthalle, sillä hänen aiemmassa yksiössään Helsingissä neliöitä oli 21.

– Huonekaluja tänne täytyisi saada, sillä nyt tuntuu siltä kuin asuisin joogasalissa, Martha kertoo istuskellessaan lattialla olevalla patjalla.

Uuteen kaupunkiin kotiutuminen vie aikansa, ja Martha kiitteleekin asuntonsa sijaintia. Tarpeellisia palveluita on Antinkadun varrella yllin kyllin. Asunnon rauhallisuus miellyttää Marthaa, edes naapurissa olevan koulun pihalta

_DSC3491-3
Kuva: Aleksi Malinen.

Neitseellinen kaksio

Mikael ja Katarina

38 neliötä, vuokra 570 euroa

– Muuttopäivänä alaovella oli parikymmentä ihmistä valmiina muuttamaan, kun rakennusmiehet repivät vielä teippejä ikkunoista irti, TTY:n opiskelija Mikael Eklöf kertoo muuttopäivästä.

Mikael muutti tyttöystävänsä Katarinan kanssa uudenkarheaan kaksioon Porin keskustassa vuoden 2012 kesällä. Pariskunta kokee asunnon uutuuden jännittäväksi. Kunnia asua ensimmäisinä asukkaina hivelee mieltä.

Aivan kaupungin keskustassa asuminen sopii Mikaelille ja Katarinalle mainiosti. Kauppa on asunnon välittömässä läheisyydessä ja ulkona käydessä rahaa säästää ainakin taksimatkan verran. Asunnon suhteellinen pienuus ei ole muodostunut ongelmaksi, koska hyviä puolia on niin paljon.

IMG_2177
Kuva: Esa Keskinen.

Koirallinen kolmio

Minka, Markus ja Rhea

720 euroa, 63 neliötä

Tampereen yliopistossa opiskeleva Minka Leino kertoo asuneensa muutaman sadan metrin säteellä nykyisestä asunnostaan Koulukadulla viimeiset kymmenen vuotta. Sijainnilla oli suuri painoarvo Minkan etsiessä asuntoa itselleen, poikaystävälleen Markukselle ja Rhea-koiralle.

– Vaikka usein vuokra-asuntojen ilmoituksissa mainitaan lemmikkikielto, se yleensä kumoutuu, kun vuokranantaja huomaa vuokralaisehdokkaan olevan luotettava, Minka kertoo.

Minkalle ja Markukselle kolme huonetta oli ehdoton kriteeri. Kolmiossa riittää tilaa niin opiskeluille, harrastuksille kuin myös vilkkaalle chihuahualle. Vaikka asunnossa onkin riittävästi tilaa toiselta ihmiseltä piiloutumiseen, Minka sanoo huoneiden ovien olevan useimmiten auki.

IMG_2215
Kuva: Esa Keskinen.

Perhe-eloa kolmiossa

Rosanna, Jussi, Sampsa ja Ilmari

638 euroa, 69 neliotä

Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmassa opiskeleva aviopari Rosanna ja Jussi Telaranta asuvat Riihikedossa kolmiossa poikiensa Sampsan, 6, ja Ilmarin, 4, kanssa. Telarannat muuttivat 69 neliön kolmioonsa Ruotsista, missä Rosanna oli vaihdossa. Yli sataneliöisessä asunnossa Gävlessä perheellä oli paljon tilaa.

– Vähän pieni tämä uusi asunto on, Jussi valittelee.

Asunnon sijainti Riihikedossa kuitenkin miellyttää Telarantoja. Rauhallisella kerrostaloalueella niin leikkipuistot, harrastukset kuin myös ystävät ovat kaikki lähellä. Naapuritkin ovat mukavia.

Teksti: Vilho Pirttijärvi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: