Turbomies tuo joulun

Pikkujoulut, eli se aika vuodesta, kun itsensä saa nolata luvan kanssa. Hölmöilyt halutaan hoitaa alta pois mieluusti ennen joulua, koska itse h-hetkenä kaiken tulee olla tiptop. Siksipä yksi johdattaa tanssiletkaa housut kintuissa opiskelijoiden pikkujouluissa, kun taas toinen innostuu enemmän muiden ihmisten äänekkäästä nimittelystä iskevän makuisen glögin voimaannuttamana.

Tyyli viettää pikkujouluja on tietenkin makukysymys, mutta sen ei aina tarvitse johtaa häpeään ja itsensä halailuun yön synkimpinä hetkinä. Vaihtoehtoja siis on olemassa. Yksi niistä on katsoa laadukkaita jouluaiheisia elokuvia, joissa muut nolaavat itsensä. Pointti halusi osaltaan tukea lukijoita elokuvan valitsemisessa ja arvosteli tästä syystä 3 teosta, jotka ovat saattaneet päästä unohtumaan ihmisiltä vuosittaisen pikkujoulurymyämisen seurauksena.

A Very Harold & Kumar 3D Christmas
A Very Harold & Kumar 3D Christmas on John Chon (Harold) ja Kal Pennin (Kumar) luoman elokuvatrilogian viimeinen osa. Se on usvainen joulukomedia, jossa Harold ja Kumar yrittävät yhteisvoimin löytää täydellisen joulukuusen ennen aattoyötä. Elokuvassa ei sinänsä ole mitään järkeä, mutta sen henkilökuvaukset ovat osuvan realistisia, ja ne tulevat riittävän lähelle katsojaa.

A Very Harold & Kumar 3D Christmas  monistaa sitä tarunhohteista käsitystä, että jouluna kaikki on mahdollista. Riidat perheenjäsenten välillä saadaan selvitettyä ja uskomattomimpiinkin toiveisiin vastataan. Lopulta kaikki voivat laittaa ne poropaidat päälle ja viettää onnellista joulua yhdessä. Tämä yksipuolinen katsantokanta ei kuitenkaan häiritse liioin, sillä jouluelokuvalle tällaisen taianomaisuuden voisi nähdä jopa vaatimuksena. Siksipä A Very Harold & Kumar 3D Christmas onkin oivallinen valinta joulun odotukseen.

Reindeer Games
Reindeer Games (ohj. John Frankenheimer) kertoo juuri ennen joulua vankilasta vapautuvasta Rudysta (Ben Afleck), joka haaveilee tavanomaisesta joulunvietosta pekaanipähkinäpiirakan ja kaakaon kera. Vapauduttuaan Rudy kuitenkin tutustuu puoleensavetävään Ashleyhin (Charlize Theron), joka mutkistaa veljensä Gabrielin (Gary Sinise) kanssa Rudyn joulusuunnitelmia. Rudy joutuukin keskelle manipulointia ja kiristystä, josta selviytyäkseen hänen pitää turvautua aiempaan työhistoriaansa rikollisena.

Reindeer Games on täynnä odottamattomia juonenkäänteitä ja metkoja – lähinnä Afleckin näyttelemiä – kohtauksia. Nämä koomiset ja myötähäpeän sävyttämät suoritukset eivät kuitenkaan jaksa pidemmän päälle naurattaa, ja Gary Sinise joutuukin tosissaan töihin pelastaessaan sivuroolillaan muuten keskinkertaiseksi jäävän elokuvan. Reindeer Games on astetta synnillisempi ja synkempi tarina joulusta, joten elokuva kannattaakin ehkä katsoa jo pari viikkoa ennen juhlapyhiä joulurauhan turvaamiseksi.

isänionturbomies

Isäni on turbomies
Vuoden 1996 joulumarkkinoille ilmestynyt komedia Isäni on turbomies (Jingle All the Way) on ohjaaja Brian Levantin (mm. Beethoven) kevytmielinen kuvaus joulun ympärille kietoutuneesta hektisyydestä. Elokuvan suurimpana yleisömagneettina puuskuttaa jo tuolloin näyttelijäuransa kulta-ajan ohittanut Arnold Schwarzenegger (Howard Langston), joka metsästää pojalleen kaikkien lasten toivomaa joululahjaa, turbomiestä. Tämä etsintä ei tietenkään suju odotusten mukaan.

Kuten jouluelokuvissa yleensäkin, tarkoituksena ei ole haastaa katsojaa arvuuttelemaan sen syvällisempiä teemoja tai piilomerkityksiä, vaan pikemminkin resetoida aivot joulutunnelmiin. Tässä Isäni on turbomies onnistuu esimerkillisesti tarjoilemalla seikkailuhenkisen juonen, jota on syntisen viihdyttävää seurata.

Schwarzeneggerimäiseen tapaan dialogi on hassua, ja elokuvassa paukkuvat muutkin kuin joulukaramellit. Jokainen halukas ehtii luultavasti vielä pelastamaan (pikku)joulunsa ja hakemaan tämän nerokkaan elokuvan lähimmästä tavaratalosta. Luultavimmin sieltä alelaarista. Isäni on turbomies tuo joulumielen ja antaa mahdollisuuden samaistumisen tunteille jokaiselle, joka tuskailee vuosittain joululahjaostosten kanssa.

Teksti: Kalle Jurvanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: