Yliarvostettu Berliini

Rakkautta muurilla.
Rakkautta muurilla.

Berliini – tuo mahtava suurkaupunki Euroopan sydämessä, täynnä historian havinaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia! Se on trendikäs ja mahtava. Ravintoloita, nähtävyyksiä, tyylikkäitä ihmisiä ja puistoja silmänkantamattomiin. Nyky-Berliinistä puhutaan pelkkää hyvää. Ei siis ihme, että paikallisilla on noussut kusi päähän. Tässä pintaraapaisu Berliinin todellisuuteen.

Ravintolat

Kadunkulmat ovat täynnä erilaisia ruokapaikkoja. Muun muassa yksi Saksan kuuluisimmista kebabravintoloista sijaitsee Berliinissä: Mustafa’s Gemüse Kebap. Käymisen arvoinen paikka! No ei ole. Jos kuitenkin päätät mennä, hae evääksi yhtä hyvää kebabia toiselta puolelta katua, koska joudut jonottamaan vähintään tunnin, ehkä kaksi.

Yöelämä

Klubien suhteen Berliinissä on valinnanvaraa ja monet paikat ovat auki perjantaista maanantaiaamuun. Siistiä! No ei ole. Koska valomerkkiä ei tule, et tajua lähteä kotiin. Lopulta huomaat, että on aamupäivä. Painelet kadulle ja pelkäät muuttuvasi tuhkaksi päivänvalossa.

Jälkiä yössä.
Jälkiä yössä.

Trendikkäät ihmiset

Hipstereitä. Kaupunki täynnä hipstereitä. Yrittäessäsi erottautua massasta, hukut siihen entistä pahemmin. Spektaakkelin kritiikki lankeaa osaksi spektaakkelia. Elävän elämän paradoksi.

Nähtävyydet

Berliini on täynnä historiallisia rakennuksia ja paikkoja. Kaikki nämä paikat ovat täynnä edellisessä kohdassa mainittuja hipstereitä sekä tungeksivia turisteja. Monen paikan todellinen merkitys on rapistunut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frei.

Puistot

Niitä on Berliinissä kaksi ja puolituhatta! No ei ole. Tai jos on, niin saksalaisten käsitys puistosta on hyvin erikoinen.

Liikkuminen

Kaupunkiin on hyvä tutustua kävellen. Siten näkee paljon ja saa hyvän käsityksen kaupungista. No ei onnistu Berliinissä. Kaikki on niin levällään pitkin kaupunkia, että kävelyä on turha edes ajatella. Ota u-bahn ja ihastele maanalaisten käytävien seiniä. Vuokraa pyörä ja pelkää kuolevasi liikenteen keskellä.

Seuraava pysäkki: Alexanderplatz.
Seuraava pysäkki: Alexanderplatz.

Taide

Berliini ja sinne pesineet taiteilijat ovat totisesti hämärtäneet taiteen määritelmän lopullisesti.

Valoa kohti.
Valoa kohti.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan Berliini on yliarvostettu paikka, joka ei todellakaan kuulu Euroopan kauneimpien kaupunkien joukkoon. Miksi kaikesta tästä huolimatta Berliiniä pidetään Euroopan sydämenä ja ihmisvirta sinne on katkeamaton?

Berliini on täysin oma maailmansa, jota ei sovi sivuuttaa antamatta sille mahdollisuutta. Berliini tarjoaa parastaan, kun siihen jaksaa tutustua. Pinnan alta löytyy elektronisen musiikin, vaihtoehtotaiteen, hyväksynnän ja kulttuurin paratiisi. Joitakin ulkomaalaisiin kyllästyneitä paikallisia lukuun ottamatta ilmapiiri on kansainvälinen ja avoin. Historia on vahvasti läsnä ja muistuttaa menneestä vaikuttavalla tavalla.

Berliini mukautuu vierailijoidensa toiveisiin kuin kameleontti ympäristöönsä. Se tarjoaa kulttuuria, taidetta, musiikkia ja ruokaa monesta eri maasta ja jokaisen tarpeeseen, kunhan jaksaa etsiä. Se on ihanteellinen kaupunkilomakohde ja kesäkuukausina se vetää vertoja etelän lomakohteille. Se ei kuitenkaan suostu asettumaan perinteisen turistikohteen muottiin, vaan pitää omanlaisensa tunnelman.

Berliinissä pitää kurkistaa pinnan alle.
Berliinissä pitää kurkistaa pinnan alle.

Nopeat vinkit Berliiniin:

– Vältä Berliiniä loka- ja marraskuussa, jolloin se on rumimmillaan.

– Ruokaostokset kannattaa tehdä isojen tavaratalojen sijaan normaaleissa ruokakaupoissa kuten Netto tai Penny. Niistä löydät muun muassa tuoreita croisantteja, hyvää suklaata ja halpaa viiniä.

– Mene Alexanderplatzille tai Brandenburgin portille ja katso muita turisteja halveksuen. Näytät paikalliselta.

– Opettele pari sanaa saksaa. Hymyile viljellessäsi niitä. Arvosi paikallisten silmissä nousee. Jos kuitenkin osaat jo saksaa, älä oleta, että kukaan suostuu puhumaan sitä kanssasi.

– Hyppää bussiin numero 100. Se kiertää samaa reittiä kuin turistibussit. Säästyt 10 euron maksulta ja muiden turistien liialliselta läheisyydeltä.

– Yökerhoon kannattaa mennä maksimissaan kolmen hengen ryhmissä. Jonossa on suositeltavaa olla hiljaa ja nätisti, sillä ovimiehet eväävät pääsyn helposti. Klubivinkkeinä muun muassa Club Gretchen, Stattbat Wedding, Sisyphos ja Berghain.

– Vieraile Valtiopäivätalossa (Reichstagsgebäude). Se on ilmaista ja näkymät lasikupolista ovat mahtavat. Muista rekisteröityä vierailulle netissä.

– Käy useammassa kaupunginosassa. Prenzlauer berg, Mitte, Neukölln ja Friedrichschein onnistuvat jo näyttämään kaupungin monimuotoisuuden.

– Mieti etukäteen, mitä haluat nähdä. Säästät aikaa ja hermojasi. Jätä aikaa myös päättömälle harhailulle ja sisäpihoille eksymiselle.

Berliini on ehdottomasta vierailun arvoinen. Se on omalaatuinen, itsepäinen, hitaasti lämpiävä ja lähellä täydellisyyttä. Berliini on Saksan Pori.

Teksti & kuvat: Linnea Kotiniemi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: