Speksiyö

Speksit valtaavat Porin

Tulevana viikonloppuna Porin ylioppilasteatteri järjestää Porissa ensimmäisen SpeksiYön. Mikä on speksi ja mikä SpeksiYö? Ja mitä tekemistä teekkareilla on teatterin kanssa? Porin ylioppilasteatterin hallituksen puheenjohtaja Reetta Turtiainen kertoo, mistä speksikulttuurissa oikein on kyse.

”Speksiperinne on saanut alkunsa Ruotsissa, ja Suomeen sen ovat tuoneet ensimmäisinä teekkarit. Speksiesitys on yliopisto-opiskelijoiden tekemä teatteriesitys, joka sisältää musiikkia ja tanssia. Speksin erityispiirre on, että yleisö saa vaikuttaa tapahtumiin huutamalla ”omstart” ja kertoa, mitä haluaisi esityksessä tapahtuvan.”, Turtiainen valaisee.

Porin ylioppilasteatteri on muokannut speksitapahtumaa itsensä näköiseksi. Luvassa on speksien esittelyä paikallisille ja uusia kokemuksia speksiveteraaneille. Viikonlopun kohokohdaksi noussee speksikilpailu.

”Kehitimme kilpailua varten uuden formaatin, minispeksin, joka luodaan yhdessä vuorokaudessa ja on tavallista esitystä huomattavasti lyhyempi. Kilpailuun muuten mahtuu vielä joukkueita. Tarkoituksena on tuoda speksit porilaisten tietoisuuteen ja samalla tarjota kokeneille speksaajille jotain uutta ja erilaista.”, Turtiainen kertoo.

Uuden tapahtuman avulla teatterilaiset haluavat lisätä opiskelijatoiminnan monimuotoisuutta. Turtiainen huomauttaa speksien olevan näkyviä tapahtumia muissa opiskelijakaupungeissa, eivätkä järjestäjät halunneet rajata tapahtumaa vain opiskelijoille.

”Usein opiskelijatapahtumat mielletään vain haalaribileiksi, mutta me halusimme todistaa tietämättömille, että ne voivat olla myös paljon enemmän. Speksit ovat isoja ja tunnettuja tapahtumia useimmissa yliopistokaupungeissa, mutta Porista speksikulttuuri puuttuu vielä kokonaan. Halusimme toteuttaa kulttuuripainotteisen opiskelijatapahtuman, joka on avoin muillekin kuin opiskelijoille.”, Turtiainen kertoo.

Kaksipäiväiseen tapahtumaan on saatu mahdutettua paljon erilaista ohjelmaa sitseistä aina drag queen -esityksiin.

”Varsinaisen speksikilpailun lisäksi Kehräämöllä on perjantaina mahtava iltaklubi, jossa saadaan nauttia  improvisaatioteatterista, drag queen -esityksestä, rock-musiikista, taikuudesta ja komiikasta. Tämän lisäksi molempina päivinä nähdään Outo homo -monologiesitys Porin ylioppilasteatterin tiloissa Antinkadulla, perjantaina rap-artisti Juno esiintyy Bar Kinossa ja lauantaina Houseband Kirjastotädit soittaa Ravintola Kirjakaupassa. Opiskelijatalo Saikulla on myös mahdollista ottaa osaa minisitseille.”, Turtiainen kertoo.

Turtiainen itse odottaa tapahtumalta yhteisöllistä hauskanpitoa ja unohtumattomia esityksiä. Kattavan kokemuksen haluaville on tarjolla tapahtumapasseja.

”Odotan SpeksiYöstä mukavaa ja hyväntuulista tapahtumaa, joka tuo opiskelijat ja opiskelijakulttuurista kiinnostuneet ihmiset yhteen. Luvassa on monia upeita esityksiä, ja Kehräämön iltaklubilla on mahdollista nähdä niistä useita. Kehotan kaikkia hankkimaan itselleen tapahtumapassin, jolla pääsee kaikkiin SpeksiYön tapahtumiin.”, Turtiainen sanoo.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman kasaaminen on sujunut ilman suurempia ongelmia. Turtiainen kiittelee erityisesti Porin tiivistä kulttuuritoimijoiden joukkoa ja ylioppilasteatterin väkeä.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun Porin ylioppilasteatteri järjestää tämän kaltaista tapahtumaa. Porissa on kuitenkin se hyvä puoli, että kaikki kulttuurintekijät puhaltavat yhteen hiileen ja auttavat toisiaan. Olemme tehneet töitä sen eteen, että tapahtumasta tulisi mahdollisimman onnistunut”

Turtiaisen mukaan ylioppilasteatterilla on halua järjestää vastaavia tapahtumia tulevaisuudessakin.

”SpeksiYöstä toivomme muodostuvan jokavuotisen tapahtuman, joka paranee vanhetessaan. Porin ylioppilasteatterilla olisi myös mahdollisuus järjestää valtakunnalliset ylioppilasteatterifestivaalit muutaman vuoden kuluttua, ja tämä on ollut hyvää harjoitusta sitä varten.”

Lopuksi Turtiainen kehottaa kaikkia tutustumaan ennakkoluulottomasti Porin tapahtumakentän uusimpaan tulokkaaseen.

”Toivotan kaikki tervetulleiksi Porin ylioppilasteatterin SpeksiYöhön. Aiempaa kokemusta ei tarvita, vaan rohkea innostuneisuus riittää. Luvassa on unohtumaton viikonloppu!”

SpeksiYö 7.-8.2. Kehräämöllä, Antinkatu 10:ssä, Opiskelijatalo Saikulla, Bar Kinossa, Ravintola Kirjakaupassa ja Bar Somassa.

http://www.speksiyo.com

Teksti: Esa Keskinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: