Vesi on talvella aivan vitun kylmää

Hyytävä vesi vetää miehen vakavaksi. Kuva: Esa Keskinen
Hyytävä vesi vetää miehen vakavaksi. Kuva: Esa Keskinen

Olen potenut vuosia huonoa omatuntoa, koska en voi profiloitua kunnon isänmaanystäväksi. Jokajouluista, kinkulla ja tynnyrissä virtsamarinoidulla lipeäkalalla itsensä henkihieveriin syömistä en ole koskaan ymmärtänyt.

Saunojaksikaan minusta ei ole. Muistan takavuosien futisjoukkueemme kauden päättäjäiset, joissa norsunluurannikkolainen insinööri savusti meikäläisen kiukaan ääreltä mereen. Porin uimahallin miellyttävää, filosofiseen pohdiskeluun ajavaa höyrykaappia ei todellinen karpaasi edes laske kunnon saunaksi.

Miten saisin lunastettua paikkani ehtana suomalaisena? Suomalaiseen saunakulttuuriin on perimätiedon mukaan kuulunut avannoissa kylpeminen jo ennen Sammon takomista. Moista jäätävää herkkua onkin lätäköiden jäätyessä tarjolla Satakunnan helmessä, Yyterissä.

Kadonneen kylmänsietokyvyn
metsästys

Kiesillä matka Porista Yyteri Top Campingin avantomestoille taittuu nopeasti. Bussikin sinne kuulemma kulkee, ja extremisti voi aina pyöräillä.

”Kukaan ei ole täällä aikanani sydänkohtausta saanut”, Top Campingin kassaneiti toteaa tiedustellessani hyisevän touhun vaaroista.

Saunaan ja avantoon pääsystä kassaneiti pyysi minulta 2,4 euroa. Vailla opiskelija-alennuksiakin kustannukset ovat inhimilliset. Paikka on auki valitettavasti vain tiistaisin, jolloin avannosta voi naattia puolesta päivästä iltakahdeksaan.

Ensikertalaisena menin suoraa tietä saunaan, hikoilemaan viikonlopun syntejä pois. Lauteilla vanhan liiton todellinen avantojen hyljemestari teki selväksi, ettei 0,5-asteiseen veteen kannata banjasta suoraan pulahtaa.

Pomostatuksen herra sai kertoessaan, että hän viettää pitkiä aikoja avannossa ja sukeltaa, koska muuten kroppa ei saa tarvittavaa viilennystä. Uutena tuli tieto siitäkin, ettei mereen ollut matka, vaan piskuiseen Ruutujärveen.

Tuulessa marssiminen kuistilta laiturille oli, sanotaanko nyt, kovin epämukavaa. Lammenreikään kapuaminen tuntui helpottavalta, vaikka en kauaa vedessä tohtinut totaalisen tilttauksen pelossa ollakaan.

Takaisin sisätilojen turvalliseen lämpöön hölkätessä oli kehossa aistittavissa ennen kokematonta pistelyä. Hyvin pian tuli kuitenkin täydellisen rentoutunut olotila. Talviuinti aiheuttaa riippuvuutta betaendorfiinin tuotannon lisääntyessä aivoissa. Onhan se myös erittäin siistiä.

Kylmän veden politiikkaa

Avantoharrastuksessa olennaista on se, että pulikoimassa käydään useita kertoja viikossa. Yyterissä se ei enää ole mahdollista. Harrastus ei liene nykyisen kaupunginjohdon sydämenasia, sillä aiemmista vuosista poiketen kaupungin pyörittämässä Yyterissä polskitaan vain kerran viikossa. Lajiseurakin on lakkautettu.

Yyterin löylyparlamentti tuomitsi Porin säästötoimet, kävijöitä kun on edellisvuosina piisannut ruuhkaksi asti. Maauimalan tekoavantoa eivät asiantuntijat kelpuuta. Luvialla skene on kovassa nosteessa, ja siellä mereen pääsee polskimaan kolmesti viikossa.

Jälkikäteen kokemusta voi kuvailla voimaannuttavaksi. Lihassärky oikeassa reidessä helpotti, ja avannosta tuli loistofiilis. Suosittelen lajia lämpimästi. Lääketiede ei kuitenkaan puolla touhua jurrinaamaisille tai sydänvikaisille.

Elämähän olisi toisaalta pilalla, jos sen viettäisi pilkulleen suositusten mukaisesti.

Teksti: Tuomas Hauhia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: