Lehmät menneisyydessä

SONY DSC
Lehmäkävelyn saloihin johdatti Satakunnan museon rakennustutkija Liisa Nummelin.

Kuvittele, että kävelet Porin linja-autoasemalle. Aseman tuntumassa on ruuhkaa, ihmiset tulevat ja menevät, mutta asemarakennuksen ympäristö on täysin tyhjä. Ei muita rakennuksia, ei puistoa, ei liikenneympyröitä, liikennevaloista puhumattakaan.

Jatka mielikuvituskävelyäsi pitkin Itsenäisyydenkatua. Oikealla pitäisi linja-autoaseman jälkeen olla parkkialueita, taloja ja lopulta uimahalli. Niitä ei kuitenkaan ole, vaan tilalla on pelkkää peltoa. Peltoa lähes silmänkantamattomiin!

Viikkari sentään on kadun toisella puolella paikallaan. Tosin esimerkiksi Helluntaiseurakunnan tilalla on maatalo suurine aittoineen. Mutta mitä pienistä.

Itsenäisyydenkatu päättyy aukealle, jolla paimentaa lehmiä. Tältä Pori näytti vielä sata vuotta sitten. 1920-luvun alussa Porissa oli yli 800 lehmää. Kun otetaan huomioon, että Pori käsitti tuolloin ainoastaan kahdeksan kaupunginosaa, eli paljon vähemmän alueita kuin nykyään, lehmiä oli paljon.

Viikkarissa ja Kuukkarissa lähes joka talossa oli yksi tai kaksi lehmää, joillain myös hevosia, kanoja ja lampaita. Kaupungin ylläpitämiä yhteislaitumia oli yhteensä viisi. Niille kaupungin väki vei lehmänsä aamulla laiduntamaan – ja illalla ne haettiin taas pois.

Vielä ennen toista maailmansotaa maatalous oli yleinen sivutalous kaupungeissa. Pori on kenties Suomen viimeinen lehmäkaupunki, sillä täällä lehmiä pidettiin erityisluvilla vielä jopa 1970-luvulla. Merkkejä maataloudesta on jäljellä edelleen: hyvin säilyneistä vanhoista kaupunginosista löytyy yhä vanhoja navettoja ja muita piharakennuksia, joita maatalous edellytti.

Pääsin tutustumaan tähän pieneen palaan porilaista historiaa Satakunnan Museon ja Vähäx valottaa -festivaalin yhteistyössä toteuttamalla kaupunkiopastuksella. Lehmäkävelyllä emme nähneet lehmiä, mutta pääsimme kulkemaan niitä reittejä, joilla lehmät aikoinaan kulkivat laitumelle ja takaisin kotinavettaan.

Satakunnan Museo järjestää kesän aikana useita erilaisia kaupunkikierroksia, joilla pääsee tutustumaan Porin historiaan.

Lisätietoa

Teksti ja kuvat: Tytti Wallenius

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: