Keskinen

pääkkäriesaPitäkää pää ylhäällä

Tämä on ensimmäinen Pointti, jota työstetään Satakunnan rahaston apurahan voimin. Kaikkea ei ole siis dokattu, joten toimituskunnan pyhänä aikomuksena on tehdä Porin ylioppilaslehdestä vakiintunut ja pitkäikäinen nuorisojulkaisu Poriin ja Satakuntaan. Karhukaupunki ansaitsee sellaisen, mutta Pointin tyypit eivät pysty siihen yksin rahoinensa.

Viime keväänä apurahojen jakotilaisuudessa salista ulos marssineista ihmisistä suurin osa oli lähempänä eläkeikää kuin abi-vuottaan. Ystäväni huomio juhlan jälkeen sai pohtimaan: tätäkö satakuntalainen kulttuuri on? Toki nuoriakin muistettiin, ja muistettaisiin useammin, jos jaksaisimme kokeilla onneamme useammin. Lykästihän pahaista opiskelijalehteäkin.

Jos kotiseutumuseointi ei vastaa käsitystänne hauskanpidosta, ottakaa ohjat omiin käsiinne. Jos ette jaksa enää istua örveltämässä sitseillä, keksikää jotain messevämpää laatikon ulkopuolelta. Kaikkea ei tarvitse luoda itse alusta asti. Riittää, kun selvittää mitä valmiita keinoja ja rakenteita voi hyödyntää. Opiskelijoiden kannattaa käyttää jokainen sauma.

Nykäiskää ainejärjestötyyppiä hihasta, hakekaa apurahaa, soittakaa virkamiehille ja huudelkaa kylillä olemassaolostanne. Anteeksipyytelevä tylsäily sopii jonnekin muualle, ei porilaiseen kulttuuritoimintaan.

Porissa on paljon niitä tyyppejä, jotka eivät nyhvöile. Olen onnekseni saanut kohdata monta heistä, jopa tehdä yhteistyötä. Toivottavasti te uudet opiskelijat törmäätte samanlaisiin neroihin touhuajiin.

Tämän Pointin sivuilla kaksi opiskelijavaikuttajaa kehottaa yhdistämään voimat. Pointti on juuri sellainen kanava, jonka kautta Satakunnan opiskelijat voivat esittää näkemyksiään rinta rinnan. Tehdä hyvästä Porista vielä parempaa. Pointin ovet ovat avoinna.

Meille 2010-luvulla alottaneille opiskelijanketkuille aktiivinen opiskelijatoiminta ei ole enää mikään selviö. Syytän poliittista päätöksentekoa, sillä kiristyvät valmistumisvaatimukset tekevät harrastamisesta vaikeaa. Pakottakaa kaikki opintoputken läpi kolmessa vuodessa ja katsokaa, kuinka jokainen opiskelijalehti, -järjestö ja -tapahtuma näivettyy. Se niistä aktiivisista ja yhteiskuntaa muovaavista opiskelijoista, tulevaisuuden tekijöistä.

Osoitan ihailuni niille, jotka lähtevät täysillä mukaan lähes kaikkeen teatterista aina ainejärjestöjen kautta AKAVAan. He ottavat riskin ja vaarantavat opintojensa etenemisen yhteisen hyvän nimissä. Yhteinen hyvä on asia, joka turhan usein unohtuu töiden, opintojen ja elämän ristipaineessa.

Opiskelija-aktiivien puuha voi kuitenkin näyttäytyä ulospäin norsunluutornista huutelulta tai suljettujen sisäpiirien muniinpuhaltelulta, vaikka se ei sitä olisikaan. Yliopistokeskuksen rajallinen opiskelijamassa ei mahdollista niin laajaa innokkaiden tekijöiden poolia kuin tuhatpäiset opinahjot. Toivottavasti teistä tuoreista opiskelijoista löytyy ytyä ja uutta voimaa, joka tuulettaa nurkat ja jatkaa taistelua.

Parempi pitää välit silti tiiviinä torailun sijaan ja puhaltaa yhteen hiileen. Jokainen tutor, NESU-edustaja, tapahtumavastaava, puheenjohtaja ja jäsen on tärkeä. Kun opiskelu- ja muu maailma ympärillä mullistuu, on jokaisen pidettävä pää yhtälailla ylhäällä. Olit sitten se kuulu edustajistojyrä tai kurinalaisesti opiskelemaan keskittynyt fuksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: