Ilmainen festarikesä

Näillä festareilla et näe lipuntarkastusjonoja, maksa kahdeksaa euroa pantillisesta tuopista tai kuule radiohittejä. Suomen suvessa soi paljon muutakin kuin Cheek, joten jätä sokka paikoilleen ja suuntaa kohti vaihtoehtoista festarikesää.

Kun festarilippujen hinnat kurottelevat kohti kolminumeroisia summia, monen opiskelijan budjetti lakkaa venymästä. Onneksi kansalaistoiminnan luvatussa maassa kaupalliselle kulttuurille löytyy vaihtoehtoja. Näiden festivaalien takana vaikuttaa vaihteleva joukko järjestöaktiiveja ja muita vapaaehtoisia, jotka tuottavat omaehtoista, epäkaupallista kulttuuria suotuisien mesenaattiensa tuella.

Ämy2015_Heli_Saarinen
Kuva: Heli Saarinen

Klustermus 11.6.2016

Oletko porilainen tai jostain muusta syystä siinä uskossa, että Rauma on paska paikka? Käy korjaamassa mielipiteesi Klustermuksessa. Syväraumanlahden idylli tarjoaa vuosittain puitteet kiinnostavalle musiikille. Jos olet erityisen kiva, voit maksaa vapaaehtoisen pääsymaksun. Kesäkuinen Klustermus pyörähti käyntiin vuonna 2003, ja festivaalin järjestämisestä vastaa Klustermus ry. Muiden ansioidensa ohella nämä tyypit ovat laittaneet pystyyn oman levy-yhtiön, Kaakao Recordsin. Maailman parasta musiikkia? Mene ottamaan selvää.

Aino kertoo Klustermuksesta: ”Klustermuksessa on tullut käytyä kahdesti. Viime vuonna sade sai aikaan sen, että ihmiset eivät halunneet istua nurmikolla, vaan kaikki lähtivät reivaamaan lavojen eteen. Kaverini voitti vinyylin parhaasta moshaustyylistä. Suosittelen, hyvää meininkiä ja yllätyspalkintoja.”

www.klustermus.fi

Vastavirtarock 11.6.2016

Kokemäenjoen rantaan ja vastavirtaan. Vastavirtarock on hyvä syy suunnata kesäpäivän viettoon Kokemäelle Vanhan yhteiskoulun pihamaalle. Vastavirtarock järjestettiin aiemmin Tulkkilan yön yhteydessä, mutta tästä vuodesta lähtien 13-vuotias on omillaan. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö festari selviäisi keskenänsä. VVR-kollektiivin kunnianhimoinen kävijämäärätavoite on 100%, eli jokaisen Vastavirtaan saapuvan festarivieraan ennustetaan olevan paikalla. Hyvää musiikkia, hengailua ja satakuntalaista sielunmaisemaa. Kyllä, rantaan todellakin kannattaa saapua.

Katri kertoo Vastavirtarockista: ”Kesä, Kokemäenjoki ja Veeveeärrä. Ai jotain muistoja Vastavirrasta? En enää edes muista kuka juuri silloin esiintyi, mutta viime vuonna ihmiset heilui pienessä sateessa ja kuunteli musiikkia vähän niinku transsissa. Vastavirta aloittaa kesän.”

http://vvrock.net

Ämyrock 2.7.2016

Kesä ilman Ämyrockia on kuin kesä ilman Kari Peitsamoa. Suomen vanhimman ilmaisen rockfestivaalin titteliä kantava Ämyrock on järjestetty Hämeenlinnassa vuodesta 1974 lähtien. Kari Peitsamo on nähty vuosittain Kaupunginpuiston laululavalla melkein siitä lähtien. Vanhan sanonnan mukaan Ämyssä myös sataa aina. Peitsamon ja äärimmäisten sääolosuhteiden ohella Ämyrock on tullut tunnetuksi eettisistä arvoistaan. Ämy on esimerkiksi ensimmäinen Reilun kaupan ohjeistusta noudattanut festivaali Suomessa.

Heli kertoo Ämyrockista: ”Ämyrock on rento festivaali, jonne voi mennä bilettämään, rentoilemaan Raunion dub-meininkeihin, asettua perheen kanssa piknikille, osallistua työpajoihin tai käydä vain ohikulkumatkalla kurkistamassa ja ostamassa kahvin. Ämy on mielestäni maanläheinen, hyviä eettisiä arvoja tukeva, avoimen mielen tapahtuma ihanassa puistoympäristössä, jonne toivoisin suurempaakin kävijämäärää.”

www.amyrock.org

Jättömaa 23.-24.7.2016

Neuvostonostalgia ja Jättömaa. Siinä kaksi erinomaista syytä suunnata heinäkuiseen Kouvolaan. Kaksipäiväinen, poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali tarjoaa melkein kaikkea, melkein kaikille. Natiivi tietää parhaiten, joten annetaan natiivin kertoa.

Jake kertoo Jättömaasta: ”Barefoot betonikaupungin kasvatin vuodessa on kaksi ajankohtaa, jolloin matka käy Kouvolaan – joulu ja Jättömaa. Ei sillä etteikö Kouvola olisi vierailun arvoinen muulloinkin, mutta Jättömaan aikaan kaupunki tarjoaa parastaan.Tapahtuma järjestetään kirjaimellisesti joutomaalla, joka muuttuu musiikin, teatterin, tanssin ja taiteen avulla rumasta kauniiksi. Miljöö koostuu pusikoista, hiekka- ja nurmikentistä, lumenkaatopaikasta, huojuvista horsmista, sirkusteltoista, heppatallista ja kenkäkasoista. Kaikki on kotikutoiseen tyyliin tehty, tunnelma hyvä ja ihmiset mukavia.

Psst… Sain viime vuonna ylipuhuttua kaverin repimään Pori Jazz -lippunsa ja liftaamaan Jättömaahan.”

www.wastelandfest.net

Reposfääri 13.8.2016

Rokkii Räpsöös, mikäs siin si. Porin entuudestaankin laaja kesätapahtumien tarjonta kasvaa elokuussa Reposfäärin verran. Reposaaressa järjestettävän kulttuurifestivaalin arsenaaliin kuuluu paljon muutakin kuin musiikkia, joten se on omiaan täyttämään loppukesän taiteen kaipuun. Jos jaloissa pyörii pikkuihmisiä, heidätkin kannattaa napata mukaan, sillä Reposfäärissä on huomioitu kaikenikäiset festarikävijät.

Siri kertoo Reposfääristä: ”Reposfääri Porin Reposaaressa on ohjelmistoltaan jotain uutta. Multikulttuurinen puistofestivaali meren äärellä on huikea pläjäys elävää musiikkia, elokuvaa, sirkusta, taidetta ja hyviä ruokakojuja. Iästä riippumatta viihdyt varmasti päivän, ellet jopa seuraavankin puolelle! Kaikkea ohjelmaa ei julkaista ennakkoon, vaan ohjelmassa on myös yllätyksiä. Kannattaa ottaa uikkarit mukaan, saattaahan siellä päästä festarisaunaankin.”

https://reposfaari.wordpress.com

Tussurok 20.8.2016

Tuusniemessä on Tussurokattu vuodesta 2013 lähtien. Festarin taustalla vaikuttaa pääosin naisista koostuva puuharyhmä ja sieltä voi voittaa arvonnassa kuukupin.

Kukaan ei kerro Tussurokista. Kuulin tästä festarista vahingossa, enkä ehtinyt kysellä, onko joku kenties käynyt siellä. Jos olet ollut paikalla, niin kerro ihmeessä meille muillekin.

https://www.facebook.com/tussurok/

Kurkkaamalla festareiden nettisivut saat tarkemmat vastaukset kysymyksiin mitä, missä ja milloin. Toimitus kiittää itse kutakin kävijäkokemuksensa jakanutta festarivierasta.

 

Teksti: Maija Talja

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: