Munaa, kiitos!

Keskivertosuomalainen syö vuosittain reilusti yli 11 kiloa kananmunia. Luku on tilastojen mukaan kasvussa, eikä ihme. Kananmuna on vihdoin päässyt eroon huonosta maineestaan kolesterolikeskustelussa ja fitnessbuumin myötä proteiinipitoinen tuote on vakiinnuttanut asemansa monen suomalaisen ravintoympyrässä. Laitilassa sijaitseva Munax Oy pakkaa viikoittain 7 miljoonaa kananmunaa myytäväksi ympäri Suomea.

dsc02827

Valtatie 8:n varrella Laitilassa sijaitsee Munax Oy -niminen yritys, joka tunnetaan ehkä vielä paremmin Laitilan Kanatarhana. Valtatien varrella olevassa hallissa ei ole kanoja, mutta kananmunia senkin edestä. Viileässä hallissa käsitellään viikoittain 7 miljoonaa kananmunaa. Tie kanalasta kaupan hyllyyn ja lopulta kuluttajan lautaselle on lopulta melko lyhyt: munat tulevat läheltä ja ne käsitellään niin, että ne ovat jo seuraavana päivänä myynnissä.

Harvoin tulee pohdittua, mitä kananmunalle todella tapahtuu ennen, kuin se päätyy eteeni munakkaana tai vaikkapa leivonnaisessa. Prosessi on varsin automatisoitu ja laaduntarkkailu on huippuluokkaa, sillä niin munien koko, kuoren kestävyys kuin munan laatu selviää koneiden avulla. Aluksi munat siis liukuvat hihnalle, joka tunnistaa jokaisen munan erikseen. Munat myös läpivalaistaan mahdollisten maanantaikappaleiden löytämiseksi. Munat käännetään niin, että niiden suippo pää osoittaa alaspäin – näin muna säilyy pidempään.

Vasarakokeessa jokaista munaa napautetaan kevyesti ja kone arvioi, onko munan kuori riittävän vahva. Munan kuori UV-desinfioidaan, jokainen muna punnitaan ja luokitellaan painon mukaan (painoluokkia on neljä, S-XL) ja ennen pakkaamista niihin painetaan vielä tuottajanumero. Kananmunan jäljitettävyys on Suomessa ensiluokkaista, sillä jokaisen munan alkuperän voi selvittää sen kyljessä olevan koodin avulla.

Monipuolinen yllättäjä

Kananmuna on helppo, nopea ja ennen kaikkea edullinen raaka-aine, joka sisältää C-vitamiinia lukuun ottamatta kaikki ihmiselle tärkeät ravintoaineet. Sen lisäksi, että kananmuna on varsinainen terveyspommi, sopii monelle ruuan kanssa tuskailevalle. Kananmunassa ei ole maitoa, viljaa eikä sokeria – eikä rasvaakaan, jos jättää keltuaiset pois.

Kananmunan käyttötapoja on varmasti yhtä paljon kuin käyttäjiä. Munakas, keitetty muna ja munavoi ovat meille kaikille tuttuja, mutta muna maistuu myös muissa muodoissa. Jotkut ovat ehkä kokeilleet kananmunaa pitsapohjan raaka-aineena ja monelle fitnessintoilijalle banaaniletut ovat ihan peruskauraa. Jotkut lisäävät kananmunat raakana jälkiruokiin tai smoothieihin, toiset käyttävät niitä vain leivonnassa.

Munax Oy tuottaa perinteisten munien rinnalle myös useita jalosteita, kuten valmiiksi pakattua munavoita ja tölkissä myytävää nestemäistä valkuaista. Näiden arjen helpottajien rinnalla myynnissä on esimerkiksi munasmoothiet. Valkuaisesta tehty smoothie saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta maku yllättää: tuote ei maistukaan kananmunalta. Tuote palkittiin vuosi sitten Vuoden tuotteena Varsinais-Suomessa.

Luomua vai ei?

Yhä useammasta tuotteesta löytyy nykyään luomuversio. Luomua ostetaan enemmän kuin ennen, mutta edelleen hinta saa monet kuluttajat valitsemaan tavallisen version elintarvikkeista. Luomun hyödyistä voidaan olla montaa mieltä, mutta faktaa on se, että luomutuotteet kohtaavat tuotantoprosessin aikana huomattavasti vähemmän kemikaaleja, kuten munien kohdalla väriaineita tai synteettisiä rehuaineita. Luomukanalassa kanoille syötetään pääsääntöisesti luomurehua ja GMO-rehu on kielletty. Luomukanalassa on oltava myös suuret ikkunat, joista luonnonvalo pääsee sisälle kanalaan.

Luomuliitto muistuttaa nettisivuillaan, että luomumunat ovat terveellisempiä ja niiden ostaminen on eräänlainen kannanotto eläinten hyvinvoinnin puolesta. Kanoilla on luomutilalla enemmän tilaa liikkua ja kesällä ne pääsevät ulos. Lisäksi kanoja ruokitaan muullakin kuin rehulla. Porkkanat, kaalit ja tuore ruoho takaavat kanojen vitamiinien saannin. Jos hyvä ruoka takaa paremman mielen, niin kanoista puhuttaessa voitaneen sanoa, että hyvä ruoka takaa paremmat munat.

Suomen tasolla luomumunien osuus kaikista munista on noin 5%. Munax Oy:llä osuus on hieman suurempi, toistakymmentä prosenttia. Munax Oy:n toimitusjohtajan Janne Torikan mielestä luomu on tullut jäädäkseen ja sen osuus esimerkiksi kananmunista kasvaa koko ajan. Munax Oy:llä ei haluta nostaa luomumunia muiden yläpuolelle, vaan korostaa sitä, että kotimainen muna on aina lähellä tuotettu ja tästä syystä joka tapauksessa hyvä valinta. Suomalaiset kananmunat tuotetaan vastuullisesti ja siitä hyvä osoitus on esimerkiksi se, että kotimaisissa munissa ei ole lainkaan salmonellaa. Tämä mahdollistaa munien käytön myös raakana. Laatu takaa myös suosion: Munax vie kananmunia myös ulkomaille, joskaan ei sellaisenaan, vaan jalosteina.

Suomessa myydään lähes sataprosenttisesti kotimaista kananmunaa. Kananmunat tuotetaan lähtökohtaisesti hyvin lähellä kuluttajaa ja tiloja valvotaan tarkasti. Kananmuna on siis paitsi terveellistä ja monipuolista, myös lähiruokaa parhaimmillaan.

Teksti ja kuva: Tytti Wallenius

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: