Ruumiinkulttuuria Porin parhaalla salilla 

Tunnettu tai ehkä osalle vielä tuntematon sanonta kuuluu, että paras olut on ilmainen ja toiseksi paras on kylmä. Eli tästä voisi jopa fuksitkin päätellä, että kaikkein paras olut on kylmä ja ilmainen. Toimiiko tämä sama sanonta myös kuntosalin kohdalla? 

Pointin kynäniskaosasto (PoKnOs) lähti selvittämään tätä mysteeriä salille, jonka vain harvat tietävät. Se sali on Porin stadionin punttisali.

Tämä kyseinen “ghettosali” sijaitsee Stadionin pukuhuoneiden vieressä, omassa “parakissaan”, jonka ovessa lukee kutsuvin kirjaimin “painonnosto”. Uskaltaako Pointin toimittajat astua tänne testosteronia tihkuvaan luolaan sisään. No toki, sillä onhan vanhan liiton punttisalit meille enemmän tai vähemmän tuttuja.  

“Mee siihe vattalles” kuulu huuto, joka kohdistuu itse päätoimittajalle. Mitä nyt taas? Kuvan herrasmies eli Juha Koivunen päätti hieman auttaa jumisesta rintarangasta valittavaa miestä, ja antoi hänelle nikamat naksauttavan käsittelyn. Jo kelpaa lähteä kyykkäämään. Sama käsittely hierojalla olisi ollut useamman kympin. Nyt se oli ilmainen. 

Juha Koivunen

Koivunen itse kuuluu salin vakioasiakkaisiin. Hänen ennätyksensä (tempaus+työntö) ovat 150 kg + 190 kg. Eli hänen oppinsa kannattaa kuunnella.  

Salilta on turha odottaa ryhmäliikuntavuoroja, porraskoneita tai muutakaan turhaa, sillä vain kaikki tarpeellinen on jätetty. Tarpeeksi tankoja ja levypainoja. Eikä mitään Kiinan rihkamaa, vaan suomalaisen Leokon valmistamia välineitä. Laatukamaa. 

Ketkä sitten salilla saavat treenata? Kaikki. Tämä sali siis on kaikille avoin ja täysin maksuton. Ei siis kalliita kuukausimaksuja tai mitään irtisanomisaikoja. Pitääkö salilla käymisestä ylipäätään maksaa? Miksi joku käyttää satoja euroja vuodessa siihen, että pääsee rääkkäämään itseään, jos ilmaiseksi kerran pääsee? Harvassa kaupungissa on täysin ilmaisia kuntosaleja, jotka sijaitsevat kahden kilometrin säteellä kaupungin ytimestä. Toki kaikenlaisia ulkoliikuntapaikkoja löytyy, mutta kuntosali, joissa voi esimerkiksi kyykätä laadukkailla välineillä. Ainakin Porista löytyy. Kannattaa hyödyntää, kun kerran täällä opiskelee.  

Tiitus ja 100kg rinnalleveto

“En siedä fitnessalei, pitäs olla laitonta, sielt ei löydy yli kahdenviidenkilon painoja”, riimittelee Matti kappaleessaan Keho. Ne, jotka eivät tätä legendaarista kappaletta osaa ulkoa, voivat kuunnella sen vaikka YouTubesta. Kappale sopii nimittäin tälle salille kuin levypaino tankoon.  

Miksi siellä salilla pitäisi käydä? Tutkitusti voimaharjoittelulla on useita hyötyjä. Se vähentää riskiä muun muassa aikuistyypin diabeteksen puhkeamiseen. Voimaharjoittelu vahvistaa lihasten lisäksi myös luita, ja luutiheyttä. Se voi myös ennaltaehkäistä vammoja ja kohentaa mielialaa, jopa paremmin kuin pelkkä aerobinen liikunta yksinään. Tämä kuitenkin fiksusti toteutettuna kokonaisuutena. Muita positiivisia terveyshyötyjä voi lukea vaikkapa Jyväskylän Yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan liikuntafysiologian apulaisprofessori Juha Hulmilta, ja hänen ylläpitämältään Lihastohtori-blogilta. Sieltä löytyy laadukkaita vinkkejä niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin. Eikä tekstikään turhan vakavaa ole, vaikka tutkittuun tietoon perustuukin. 

Salin toinen puoli

Palataan taas vaihteeksi sinne viileään ja ilmaiseen saliin. Onko tämä käynnin arvoinen? No on. Mikäli tietää mitä tekee ja tykkää treenata vapailla painoilla (jota kannattaa tehdä). Muutamat laitteet salilta löytyvät, kuten ylä- ja alatalja sekä jalkaprässi. Erittäin laadukkaan treenin täällä saa joka tapauksessa tehtyä. Kokokropan treenissä kyykky, penkki, pystypunnerrus ja leuat onnistuvat täällä hienosti, eikä painot lopu kesken edes niillä sikaniskoilla. Painonnostoa harjoittaville (työntö+tempaus) on tämä sali kuin tehty. Riittävästi tilaa suorittaa ja hyvällä alustalla. Ja ne painot saa tiputtaa lattialle, eikä mankun (magnesium, käytetään käsiin, että ote pitää paremmin. Ei ole mikään steroidi.) käyttöä ole kielletty. Ma, ke ja pe pääsevät Pointerin jäsenet eurolla vieressä olevaan maauimalaan. Vesi altaassa on noin viisi astetta. Salilta sinne vaan, jotta saa kokemuksesta kaiken irti. 

Päätoimittaja etukyykkää.

PoKnOs suosittelee tätä ruumiinkulttuurinmekkaa ehdottomasti. Kokeneemmat konkarit salilla auttavat aloittelijoita varmasti, jos esimerkiksi oma tekniikka mietityttää. 

“Se kun salille tulee, niin täytyy morjestaa treenaajia ja kun lähtee niin morjestetaa kans. Ja vastataa kun kysytää, ettei koko ajan olla kuulokkeet korvilla”, Koivunen kertoo naurahtaen salin etiketistä ja mainitsee vielä, että monta maailmanmestaria ja olympiavoittajaa on täällä treenaillut. Perinteikäs ja kovamaineinen sali siis.  

Tästä ovesta pääsee sisään.

Mikä? 

Porin stadionin kuntosali, stadionin painonnostotila 

Missä? 

Metsämiehenkatu 19. Stadionin pukuhuoneiden vieressä. Auki ma-su 8–21.30 

Paljo maksaa? 

Ei yhtään. Ilmanen. Kostenlos 

Teksti: Janne Hietamäki 

Kuvat: Janne Hietamäki & Tiitus Mäkelä 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: