Millast tääl ny o opiskel? – Opiskelijat vastaavat

Pointti haastatteli kuutta yliopistokeskuksen opiskelijaa. Miten he kokevat Porin? Aikovatko he jäädä kaupunkiin asumaan valmistumisensa jälkeen, vai kutsuvatko isommat kaupungit? Lue alta opiskelijoiden näkemykset!

Kysymykset: 

  1. Mitä opiskelet, minkä vuoden opiskelija olet ja mistä olet kotoisin?
  2. Miten päädyit Poriin opiskelemaan?
  3. Miltä tuntuu opiskella juuri Porissa?
  4. Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
  5. Aiotko jäädä Poriin opiskeluiden jälkeen?
  6. Mikä on elämisessä Porissa parasta?

Klaus Niemi: 

1: Opiskelen viidettä vuotta Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmassa, digitaalinen kulttuuri pääpainona. Olen alun perin Porista. 

2: Hain useampaan opiskelupaikkaan ympäri Suomea. Porin lisäksi hain Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin ja hain opiskelemaan mm. kulttuurituotantoa ja elokuva- ja TV-alaa. Hain Poriin, koska minulla oli entuudestaan tuttuja, jotka opiskelivat Porin yliopistokeskuksessa. Lisäksi yksi minun ystävistäni haki myös samana vuonna Poriin DMKT:lle (silloinen KTMT). Lopulta pääsin opiskelemaan Poriin.

3: Porilaisena opiskelu on tuonut kaupungille niin sanotusti uuden ulottuvuuden. Opiskeluelämä toi uutta elämää kaupunkiin, joka tuntui jo nähdyltä. Ennen opiskelua halusin muuttaa pois Porista, mutta opiskelijatapahtumien ja opintojen myötä löysin uuden arvostuksen Poria kohtaan. Porissa on paljon potentiaalia, sekä rikas historia. Tämän myötä minusta on tullut stereotyyppinen porilainen, joka puolustaa Poria henkeen ja vereen.

4: Porilaisena unelmana olisi auttaa Porin kehityksessä mm. tapahtumakentällä.

5: Poriin jääminen olisi mukavaa, mutta työllistymismahdollisuudet lopulta määrittävät sen, minne päädyn, Pori tulee kuitenkin aina olemaan mukana sydämessäni.

6: Ehdottomasti julkiset ympäristöt ja tilat. Porissa Yyteri on ainutlaatuinen paikka ja Kirjurinluoto on kaunis. Parasta näissä paikoissa on se, että ne ovat pysyneet suhteellisen julkisina ja avoimina kaikille kaupunkilaisille.

Janina Merisalo:

1. Opiskelen Turun Yliopiston Kauppakorkeakoulussa, Porin yksikössä. Pääaineena on johtaminen ja organisointi. Olen viidennen vuoden opiskelija ja kotoisin Porista 🙂 

2. Päädyin Poriin opiskelemaan pienen kiertotien kautta. Lukiossa / sen jälkeen olin varma että haluan lähteä Porista pois ja hainkin useamman kerran oikikseen, sekä Helsinkiin että Turkuun, mutta en päässyt sisään. Pohdin muita vaihtoehtoja ja eräänä päivänä istuttiin iltaa kahden ystävän kanssa, joita en ollut nähnyt aikoihin. He olivat siinä kohtaa toisen vuoden opiskelijoita (kauppiksessa Porissa) ja höpisivät koulujutuista. Mielenkiinto heräsi ja seuraavassa yhteishaussa laitoin ykkösvaihtoehdoksi nykyisen opiskelupaikan ja pääsinkin sitten sisään todistusvalinnan kautta. Hetkeäkään ei ole tämä päätös kaduttanut.

3. Juuri Porissa opiskelu on mielestäni tosi jees. Opetuksen taso on laadukasta, kampus melko pieni mutta viihtyisä ja toimiva ja täynnä kivoja tyyppejä. Täällä on hiukan sellainen meininki, että ketä vaan voit melkeimpä moikata, joka tulee yliopistokeskuksen käytävällä vastaan, mutta en silti sanoisi tuntevani kaikkia. Ympäristö on siis lämmin ja yhteisöllinen, ja kaupunki on muutenkin kivan kokoinen. Asuminen on edullista, välimatkat lyhyet, opiskelijaelämä aktiivista. Sanoisin, että paikallisten yritysten kanssa helpompi luoda suhteita kuin isommissa kaupungeissa ja täällä on ollut mielestäni suhteellisen helppoa yhdistää työt ja opinnot. Täällä ei ole liikaa vaihtoehtoja kaikesta, vaan esim. palveluita, aktiviteetteja ja yöelämää löytyy sopivasti.

4. Tulevaisuuden suunnitelmina mulla on saattaa koulu kunnialla loppuun täyspäiväisten töiden ohella. Pääsin ajautumaan melko tiiviisti kiinni työelämään, joten en ole ottanut liikaa stressiä opinnoista, vaan pyrin edistämään niitä pikku hiljaa. Haluan myös kasvattaa omia verkostoja paikallisesti ja tutustua alueen toimijoihin, sekä edetä omalla urapolulla eteenpäin niin että jatkuvasti riittäisi uusia haasteita ja tuntuisi että työn tuloksellinen tekeminen on tasapainossa uusien oppien kanssa.

5. Toistaiseksi ajatuksena olisi ainakin jäädä Poriin, joskaan en ole täysin sulkenut pois ajatusta muualle muuttamisesta. Vietin kesän vaihto-opintojen parissa Saksassa ja sen jälkeen tuntui erityisen hyvältä palata Suomeen ja Poriin ja tällä hetkellä tunnen Porissa oloni todella kotoisaksi. Täällä on mies, perhe, ystävät, työt ja opinnot, joten aika hyvä tarjous pitäisi tulla, että haluaisin tällä hetkellä muuttaa muualle.

6. Ihmiset, porilainen huumori ja toimiva arki kaikkine näkökulmineen.

Siiri Rokkanen:

1. Opiskelen kulttuuriperinnön tutkimusta, oon viidennen vuoden opiskelija ja oon kotoisin Pirkanmaalta Akaasta.

2. Päädyin opiskelemaan Poriin, koska mun äiti itseasiassa kävi opiskelemassa eka tän alan maisteriopinnot ja on siitä asti kannustanu tähän alaan. Oon myös aina tykänny historiasta ja erilaisista kulttuureista.

3. Mun mielestä Porissa on ihan super kiva opiskella! Yliopistokeskuksella on hyvä yhteisö, jonka turvin on ollu kiva edetä opinnoissa vuodesta toiseen.

4.  Tulevaisuudessa haluaisin tietty valmistua ja päästä kulttuurialalle töihin, vaikka johonkin kulttuurituotannon puuhiin!

5. Vähän olisi kyllä suunnitelmissa palata Pirkanmaalle valmistumisen jälkeen. 

6. Parasta täällä on kaikki mun ihanat ystävät ja tietty se et kaikki on aina tosi lähellä!

Aleksandra Niva:

1.Opiskelen Digitaalista kulttuuria, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkimusta toista vuotta. Oon kotoisin Kouvolasta. 

2. Mietittiin opon kanssa mihin hakisin opiskelemaan, mua kiinnosti erityisesti media, kulttuuri ja tykkäsin mantsasta lukiossa. Opo kerto mulle tästä alasta, joka kuulosti hyvälle, mutta en silloin tosissaan ajatellut hakevani. Yhteishaussa kuitenkin laitoin koulutuksen 3 vaihtoehdoksi. Sain paikan, mutta en ollut heti edes varma otanko paikan vastaan, sillä mietin, jäisinkö välivuodelle tms. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin antaa Porille ja dmkt:lle mahdollisuuden, joka kannatti!

3. Aluksi pelotti millasta Porissa tulisi olemaan, koska en koskaan aiemmin ollut Porissa käynyt ja keskustelupalstat, sekä työpaikan pomon kokemukset oikeudenkäynnistä kehitti kauhukuvia Porista. Vielä en ole oikeuteen joutunut ja olen tykännyt kaupungista tosi paljon, ihmiset ovat olleet mukavia ja Porissa on mukavasti mahdollisuuksia mm. liikuntaan, kulttuuriin ja koulun ohella tehtäviin töihinkin. Pienessä yliopistokeskuksessa on paljon hyviä puolia, esim. opetus on paljon henkilökohtaisempaa, tutustuu helposti muihin opiskelijoihin, pääsee tapahtumiin helpolla mukaan ja lisäksi on helppoa päästä vaikuttamaan koulun, etenkin oman ainejärjestön toimintaan, mikä on antanut arvokasta kokemusta! Myös sivuainemahdollisuudet on tosi laajat ja niihin on helppo päästä mukaan mikä on ihan huikea etu, sillä omaa osaamista voi laajentaa tosi paljon. 

4. Ainakin toistaiseksi aion opiskella Porissa dmkt:sta vain kandin. Kandin jälkeen haluaisin kouluttautua enemmän ja opiskella isommassa kaupungissa, en myöskään sulje pois ulkomailla opiskelua. Haluan kehittää itseäni, oppia ja tietää paljon, sillä haluan menestyä tulevaisuuden ammatissani ja saada paljon mahdollisuuksia kokea ja nähdä maailmaa. Minulla ei ole tiettyä unelma-ammattia, mutta toivon tekeväni töitä tapahtuma, kulttuuri ja mediatuotantojen parissa. 

5. En aio. Haluan nähdä maailmaa ja asua isommassa kaupungissa, jossa on vielä enemmän mahdollisuuksia ja joka motivoi pääsemään pidemmälle elämässä. 

6.Parasta on ihmiset, sillä olen tavannut mahtavia tyyppejä täällä asuessa. Porissa on myös paljon kauniita paikkoja ja melko paljon kivoja tapahtumia. Porista huomaa, että Porin kaupunki oikeasti pyrkii tekemään Porista viihtyisän kaupungin, mitä olen arvostanut täällä asuessa!

Pinja Kilpinen: 

1.Opiskelen toista vuotta digitaalista kulttuuria, maiseman tutkimusta ja kulttuuriperintöä Turun yliopistossa Porin kampuksella. Alkujaan olen kotoisin Lahden Nastolasta. 

2.Poriin rantauduin useamman mutkan kautta, mutta pääsyy, miksi päädyin Poriin on se, että hain ensisijaisesti Turkuun opiskelemaan.  Joukkoon kuitenkin eksyi epähuomiossa yksi Porin kampuksella oleva koulutus, johon pääsinkin sisään. Näin ollen muutto Poriin tuli aika yllättäen ja nopealla aikataululla, mutta hetkeäkään en ole katunut.

3.Pori on opiskelijakaupunkina pieni suhteessa isoihin opiskelijakaupunkeihin kuten Turkuun ja Helsinkiin. Itse kuitenkin viihdyn Porin pienessä opiskelijayhteisössä enkä osaisi enää ajatella itseäni suurkaupunkiopiskelijana. Porissa on kaikki, mitä opiskelija elämäänsä tarvitsee, mutta täällä ei tarvitse jonottaa ruuhkissa tai kulkea kaupoissa ja kampuksella kyynärpäätaktiikalla. Lisäksi Pori on myös melko edullinen paikka asua opiskelijana. Kaikki tämä tekee Porista parhaan mahdollisen opiskelijakaupungin juuri minulle. 

4.Ihan ensiksi haluan saada opintoni valmiiksi ja työllistyä omalla alallani. Siihen tulee vielä vierähtämään muutama vuosi, joten sen kauemmas en ole uskaltanut haaveilla. 

5.En ole vielä varma. Pori tuntuu kodilta ja viihdyn täällä erityisen hyvin. Täällä on paljon hyviä ystäviä, minulle sopivaa vapaa-ajan viihdettä sekä hyvät mahdollisuudet työllistyä tulevaisuudessa. Mutta toisaalta en yleensä viihdy kauaa samassa paikassa ja haluan kierrellä Suomea ja maailmaa sekä nähdä mahdollisimman paljon. Mutta kukapa tietää, vaikka Pori olisi poikkeus ja saisi minutkin vihdoin asettumaan aloilleen.  

6.Ehdottomasti Porin monipuolisuus. Täällä on kaikkea keskustan vilinästä kauniiseen jokimaisemaan. Itse asun hieman kauempana keskustasta kivassa rivitalolähiössä, jossa on oma piha ja oma rauha. Mutta jos haluaa lähteä kiertämään kauppoja ja kahviloita tai vaikka katsomaan lätkää niin ei tarvitse ajaa viereiseen kaupunkiin vaan kaikki tarvittava löytyy 10km säteellä. Eikä Yyterikään ole kuin 20km päässä mikäli haluaa vähän vaihtelua arkimaisemiin.

Konsta Kangasniemi:

1.Elikkäs olen Turun seudulta Kaarinasta kotoisin ja aloitin viime vuonna opiskelut Porissa, Turun kauppakorkeakoulussa,  pääaineena laskentatoimi ja rahoitus. 

2.Hain aikoinaan Poriin opiskelemaan, kun muutama kaveri oli täällä jo valmiiksi opiskelemassa, ja heiltä kuulin paljon hyvää. Pori ei ole myöskään liian kaukana Turusta, niin pääsee aina välillä tyhjentämään vanhempien jääkaapin.

3. Opiskelu Porissa on mahtavaa. Pidän pienemmän yliopistokeskuksen tuomasta yhteisöllisyydestä, mitä täällä Porissa on. Koululla voi helposti mennä juttelemaan kaikille opiskelijoille, ja henkilökuntaa on helppo lähestyä.

4. Tulevaisuuden suunnitelmia ei ole sen enempää, kuin että täältä olisi hyvä joskus valmistua. Hienoa olisi myös päästä joskus vaihtoon tai töihin ulkomaille.

5. En tiedä vielä jäänkö Poriin opiskeluiden jälkeen, mutta jossain kohtaa elämää muutan varmasti joskus takaisin Turkuun. 

6. Porissa parasta on yhteisöllisyys ja Pori Jazzit.

Haastattelut & koonti: Salla Wiklund

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑