Riffejä pöllivät hevosmiehet

Saijaa saijaa ja satsattaa. Jätkät muodostivat komeimman ihmispyramidin miesmuistiin. Kuva: Aleksi Malinen.
Saijaa saijaa ja satsattaa. Jätkät muodostivat komeimman ihmispyramidin miesmuistiin. Kuva: Aleksi Malinen.

Ensimmäistä levyään työstävän porilaisen rock-akti Saijaa Saijaan toinen kitaristi Erik Ekholm sekä basisti Juuso Laine olivat Pointin tentattavana Porisperen lauantaina. Miehet odottavat tulevaisuudelta Virgin-kiinnitystä sekä Saija Varjuksen taustabändinä soittamista.

Saijaa Saijaa sai alkunsa reilu puolitoista vuotta sitten laulaja-kosketinsoittaja Pasi Salmen aloitteesta. Baaritutut Tuomas Niskanen, Mikko Grönlund, Erik Ekholm ja Juuso Laine löivät hynttyyt yhteen huhujen mukaan siksi, koska Salmi halusi bändin, jossa saa toimia laulajana.

Mistä ytimekäs ja hämmentävä Saijaa Saijaa nimi tulee?

”Se on sellainen ravitermi, jonka vain todelliset hevosmiehet ymmärtää”, valistaa Juuso.

”Sellainen oikein hyväntuulinen ravihuudahdus”, Erik täydentää.

”Huono puoli tuossa nimessä on se, että Google-haulla meidän nimellä tarjotaan usein Saija Varjusta. Ehkä meidän pitäisi alkaa sen taustabändiksi”, Juuso visioi.

”Nyt kun sanoit, niin Saija Varjuksen taustabändinä soittaminen olisi todella siistiä. Nyt just, kun sanoit siitä, niin siitä tuli unelma”, Erik jatkaa. ”Saija, jos luet tätä, ota yhteyttä.”

Esiintuloaan tekeviä bändejä yritetään tavallisesti kilvan määritellä jonkin tietyn musiikkityylin kautta. Pojat eivät kuitenkaan halua sen tarkemmin kategorisoida musiikillista ilmettään.

”On sanottu, että kuulostetaan paljon Sielun Veljiltä tai vaikkapa Televisionilta, mutta ei meillä kyllä oikeastaan ole mitään tiettyä esikuvaa, joka ohjailisi musiikin tekemistä. Meidän meininki on enemmänkin vaan puhdasta rokkia”, Juuso kiteyttää.

Erik on hieman eri linjoilla.

”Kyllä mä yritän ainakin aika paljon kuunnella juuri esimerkiksi 1980-luvun klassista rockia ja pölliä sieltä hyviä riffejä biiseihin.”

Esikuvien pohtimisen sijaan miehet kertoivat mikä artisti kolahtaa koviten tällä hetkellä.

”Kuuntelen oikeastaan nyt pelkästään Guided by Voices –bändiä. Niillä on katalogissa joku 5000 biisiä, niistäkin on hyvä varastaa riffejä”, Ekholm kertoo.

Puukäsityön opettajan opinnot aloittava Juuso on kuluttanut länsinaapurin kulttuurituotteita.

”Nyt, kun minullakin aukesi tie yliopistomaailmaan ja sitä kautta nousin yhteiskunnassa, olen kuunnellut aika paljon Håkan Hellströmiä tämän keskiluokkaistumiseni kunniaksi.”

Miesten mukaan yhtyeen monipuolisuus kumpuaa ennen kaikkea jäsenten kyvystä säveltää erityyppistä materiaalia omillaan. Ensimmäisten biisien new-wave onkin tulevalla levyllä vaihtumassa tiukempaan rock-ilmaisuun.

”Levy tulee olemaan paljolti erilaista, kuin ensimmäiset biisijulkaisut. Rokimpaa tavaraa, joka potkii enemmän. Levy pitäisi saada pihalle ennen vuoden loppua.”

Levy alkaa olla viimeistelyä vaille valmis, mutta julkaisijaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

”Virgin olisi hyvä. Ehdottomasti kansainvälinen suuri lafka sen täytyy olla kuitenkin. Tietysti kyllä esimerkiksi Sub Pop kelpaa myös”, Ekholm pohtii pilke silmäkulmassa.

Bändin keikkakalenteri ei ole kuluneena kesänä ollut vielä totaalisen täynnä, vaan musiikkia on ehditty työstämään rauhalliseen tahtiin.

”Meillä oli juuri Tampereella yllätyskeikka Vastavirtaklubilla. Esiinnyttiin ekana ja paikalla olleet kolme maksavaa asiakasta tuottivat yhteensä 25 euroa. Bensat maksoivat 30 euroa. Jäätiin siis 5 euroa tappiolle”, Pojat toteavat.

Kaikki ovat pitkän linjan soittomiehiä. Jäsenet ovat tuttuja muun muassa Magyar Possesta, Kakkahätä 77:sta ja Starflowerista.

Bändiyhteydet saavat Laineen lopulta naljailemaan nimien tiputtelulle.

”Porilaisen bändin haastattelua ei voi muuten tehdä puhumatta Circlestä ja Jussi Lehtisalosta. Että voisitteko te vielä mainita ne tässä haastattelussa jotenkin. Vaikka jossain loppukappaleessa.”

Teksti: Esa Keskinen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: