Pioneer

Hikeä, partaa ja lihaksia.
Hikeä, partaa ja lihaksia. Kuva: HIFF

Pioneer – sukellus meren syvyyksiin

Ohjaaja: Erik Skjoldbærg

**

Norjalaisveljekset askeltavat tummassa merenpohjassa raskaan hengityksen siivittäminä. Kukaan ei ole käynyt näin syvällä. Hetken kaikki menee hyvin, ja voittomieliala on valloillaan.

Pioneer – sukellus meren syvyyksiin seuraa aitiopaikalta norjalaisen öljybuumin alkua. Norjalaiset kehittivät yhdessä yhdysvaltalaisten tiedemiesten kanssa menetelmän, jolla uusia, öljyputken kannalta olennaisia syvyyksiä oli mahdollista valloittaa. Mutta kuten elokuvissa ja elämässäkin usein, jokin menee pian pieleen.

Ensiminuuteilla sattuu traaginen onnettomuus, jonka ympärille kehkeytyvää salaliittovyyhtiä revitään lopun aikaa auki. Tuttuun tapaan mikään ei ole sitä, miltä näyttää, vaan monimutkaiseen keplotteluun osallistuvat niin lääkärit, kanssasukeltajat kuin päättävät virkamiehetkin.

Suuruudenhullun juonen paisuttelu johtaa nopeasti tarkoituksettoman banaaliin sivumakuun, jota lopun yllätyksetön yhteiskunnallinen sanoma edelleen alleviivaa. Päähenkilön yltiöllinen juoksentelu paikasta toiseen tekee elokuvan rytmistä turhan tiheän.  Hengähtää ehtii vain veden alla.

Jännityksen luomisessa onnistutaan ajoittain ensiluokkaisesti. Sukelluskohtaus ilman maskia on niin kuumottava, että hengityksen pidättäminen teatterissa on välttämätöntä. Vedenalaiskohtauksista kiitos kuuluu suomalaiselle sukellustiimille.

Pioneer on tuotantoarvoiltaan, kuvaukseltaan, ohjaukseltaan ja näyttelijätyöltään laadukas tuotos. Mutta kuten monet pohjoismaiset trillerit, se pitää genren perinteestä liian tiukasti kiinni. Mitään uutta ja mullistaa ei nähdä, mikä on sääli.

Vaikka öljyinen sukellustrilleri tarjoileekin popcornin lisäkkeeksi sopivaa viihdettä, ei se millään yllä ohjaaja Erik Skjoldbærgin maineikkaan Insomnian tasolle. Elokuva jää isolla rahalla tuotetuksi väliaikaviihteeksi, joka tosin eittämättä löytää Beckiin ja Millenium-trilogiaan mieltyneen yleisönsä.

Teksti: Aleksi Malinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: