Kangastus 38

kangastus_38-westo_kjell-22900340-1186087550-frntKjell Westö: Kangastus 38. Romaani, 334 s. Suom. Liisa Ryömä. Otava 2013.

Finlandia-palkitun Kjell Westön uusin romaani Kangastus 38 sijoittuu 1930-luvun lopun Helsinkiin. Teos rakentuu asianajaja Claes Thunen ja hänen sihteerinsä Matilda Wiikin elämäntilanteiden ympärille. Molemmat kantavat sisällään epävarmuutta menneestä ja tulevasta. Päähenkilöiden taustat ja ystäväsuhteet nivoutuvat tapahtumien edetessä ja henkilösuhteiden avulla Westö piirtää jälleen kuvan suomalaisesta historiasta.

Kangastus 38 ruotii sotienvälistä Suomea tehden sen kuitenkin hienovaraisesti. Tahdikkuus välittyy muutenkin Westön kirjoitustyylistä ja rujotkin asiat kerrotaan harkituin sanankääntein. Juoni tiivistyy pienin loikin ja Westö paljastaa henkilöistä vain vähän kerrallaan. Kangastus 38 sukeltaa kokonaisvaltaisesti Thunen lähipiirin suhteisiin. Thune itse yrittää unohtaa entisen vaimonsa Gabin ja pitää yllä välejä ystäviinsä vaihtelevalla menestyksellä. Matilda taas tasapainottelee hillityn ulkokuorensa ja kuohuvan mielensä välillä.

Westön aikaisemmasta tuotannosta  tuttu suomenruotsalainen konteksti on jälleen läsnä, mutta kirjan todelliset vastakkainasettelut liittyvät muihin tuon ajan jännitteisiin, kuten kansalaissodan traumoihin ja fasismin nousuun. Romaani käsittelee laajalla skaalalla unohtamisen, muistamisen ja anteeksiannon teemoja. Westö kirjoittaa tarkkasilmäisesti yksilöiden ristiriidoista ja ihmisten kyvyttömyydestä ymmärtää toisiaan.

Vanha Helsinki ja sen seurapiirielämä ovat tuotu esille aistillisesti, mutta uskottavasti. Fakta ja fiktio sekoittuvat kirjassa useaan otteeseen säväyttävällä tavalla. Esimerkiksi olympiastadionin avajaiskisoissa hylätty juutalaistaustainen juoksija koki oikeusmurhan myös todellisuudessa.

Kangastus 38 avaa ansiokkaasti näkymiä erääseen viime vuosisadan taitekohtaan. Toista maailmansotaa edeltäneen viimeisen rauhan vuoden epätietoiset tunnelmat ovat peilattavissa nykypäivän Euroopan kuohuihin. Kirja muistuttaa Suomen historian kipukohdista ja varoittaa jakautuneen yhteiskunnan vaaroista. Ennen kaikkea kirja on monitasoinen kuvaus Helsingistä ja siellä asuvien ihmisten onnesta ja onnettomuudesta.

Kirjailija kurkkii varjoista. Kuva: Katja Lösönen/ Otava
Kirjailija kurkkii varjoista. Kuva: Katja Lösönen/ Otava

Teksti: Esa Keskinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: