Wadja

Wadja ja naapurin poika.
Wadja ja naapurin poika. Kuva: HIFF

Wadjda

Ohjaaja: Haifaa Al-Mansour

****

Wadjda on erityinen elokuva jo lähtökohtiensa takia. Se on ensimmäinen naisen ohjaama kokopitkä elokuva Saudi-Arabiassa. Elokuva kertoo nuoresta Wadjda-tytöstä, joka haaveilee omasta polkupyörästä. Ohjaaja Haifaa Al-Mansourin aihevalinta on uskalias, sillä Saudi-Arabiassa naisten pyöräilyä pidetään moraalittomana ja vaarallisena.

Hersyvän nokkela Wadjda näyttää säännöille pitkää nenää ja kehittelee taidokkaita keinoja pyörärahojen hankkimiseksi. Polkupyörä onkin elokuvan tärkein motiivi. Pyörä kuvastaa edistystä ja vapautta samantyylisesti kuin Vittorio De Sican klassikossa Polkupyörävaras.

Elokuva tarkastelee Saudi-Arabiaa yllättävän avoimesti ja ihmisläheisesti. Koskettavaan draamaan on sekoitettu sopivissa määrin myös hersyvää huumoria. Lapsinäyttelijöiden työ paranee loppua kohden ja esikoisohjaus on koherenttia koko puolentoista tunnin ajan. Elokuva toi vuonna 2012 Al-Mansourille kasan palkintoja ja ehdokkuuksia muun muassa Venetsian elokuvafestivaaleilla.

Wadjdaa näyttelevä Waad Mohammed kapinoi valkokankaalla Converse-tossut jalassa ja huudattamalla länsimaista musiikkia kasettiradiostaan. Naisen asemaa tiukasti kontrolloivaa patriarkaalista yhteiskuntaa käsitellään sydämellisin ottein, mutta tapahtumissa on silti mukana vakava pohjavire.

Tänä vuonna Saudi-Arabiassa naiset ovat saaneet oikeuden ajaa polkupyörällä tietyillä alueilla, sukulaismiehen läsnäollessa ja oikein pukeutuneena. Vaikka elokuva käsittelee naisten orastavaa vapautta, aidosti tasa-arvoiseen yhteiskuntaan on vielä pitkä matka.

Rakkautta & Anarkiaa toimi ansiokkaasti ottaessaan elokuvan ohjelmistoonsa. On valitettavaa, että Wadjda ei ole näillä näkymin tulossa laajempaan levitykseen Suomessa.

Teksti: Esa Keskinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: