Piikki lihassa

Fakir MusafarKehonmuokkaukselle on useita syitä. Eräitä lävistykset kiihottavat seksuaalisesti, toisille ne ovat hengellinen riitti, joillekin vain pintaa. Uudessa dokumentissaan Body of God ohjaaja ja toimittaja Jouni Hokkanen käy läpi ruumiin työstön tapoja korvakoruista ampiaisvyötäröihin selvittääkseen, miksi ihmiset tekevät niin kuin tekevät. Miksi ruumiiseen tehdään reikiä ja ihon alle sysätään mustetta?

Dokumenttielokuvan keskiössä on muutama amerikkalainen lävistyspioneeri. Heistä ensimmäinen, Fakir Musafar, käy läpi omaa kehonmuokkaushistoriaansa varhaisesta nuoruudesta nykypäivään. Toinen päähenkilö on moottoripyöräjengiläinen Jim Ward, jonka kanssa Musafar perusti ensimmäisen kaupallisen lävistysliikkeen. Muita haastateltavia ovat esimerkiksi lihallista taidetta tekevä Cynthia Wright sekä tatuoija Paul King.

Elokuva on muodoltaan perinteinen dokumentti. Se käsittelee aihettaan henkilöhaastatteluiden kautta, joita kuvitetaan kulloinkin teemaan sopivalla musiikilla, runsaalla kuvamateriaalilla ja näytellyillä videopätkillä. Kuvaa hämärtävät pehmennysefektit ovat ajoittain turhan alleviivaavia ja vievät kerronnalta tehoa.

Tyyliltään ja aiheeltaan Body of God on jatkoa Hokkasen aiemmalle dokumentille Kinbaku, joka käsittelee japanilaisen kehonsidonnan jaloa taitoa.

Käsillä oleva teema on mielenkiintoinen ja tuore. Dokumentissa painotetaan kehonmuokkauksen seksuaalisia mutta myös henkisiä puolia, jotka transsendentiaalisine ulotteineen herättävät skeptikoissa paheksuvaa mutinaa. Esimerkiksi Fakir Musafarin lävistyskokeilut alkoivat seksuaalisina harjoitteina, jotka myöhemmin saivat ympärilleen henkisen hunnun.

Faktojen uskottavuutta haittaa se, että kaikki haastateltavat – vaikka ovatkin alan sisäpiiriläisiä – eivät ole tutkijoita, toimittajia tai muita tietotyöläisiä. Sinänsä mielenkiintoisten henkilöhistorioiden lomaan olisi voinut ujuttaa hieman kovaa, akateemista faktaa. Nyt dokumentti kertoo muutaman avainhenkilön omakohtaisia tuntemuksia kehonmuokkauksen noususta alakulttuurista valtavirtaan, vaikka lävistysten ja tatuointien historiaan länsimaisen kulttuurin ulkopuolella usein viitataankin.

Kaikkinensa tämä puolitoistatuntinen tuo katsojan silmien eteen noin sata lävistettyä penistä ja saman verran emättimiä. Terskan läpi pultatut neulat ja klitoriksesta roikkuvat renkaat aiheuttavat inhon sekaisia hymynkareita, jotka herättävät miettimään ihmisen ruumiillista olemista ja sen rajoja.

**

Teksti: Aleksi Malinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: