Lennosta kii

Kuva: Esa Keskinen
Kuva: Esa Keskinen

Pointti teki helmikuun alussa retken Tampereelle katsastamaan Valoa-festivaalin tarjontaa. Festivaaleilla haastateltavaksi osui nuori konemuusikko Lenno Linjama.

”Toisinaan sopimuspapereissa lukee, että artistin tulee säilyttää linjansa ja remixin tulee olla yhtä korkeatasoinen kuin aiempi tuotanto”, kertoo Lenno Linjama, 19, työssään kohtaamista sopimuskiemuroista.

Artistinimellä Lenno musiikkia julkaiseva Linjama on yksi lupaavimmista suomalaisista housetuottajista. Vuonna 2011 ensimmäisen EP:nsä julkaissut nuori tuottaja on pitänyt yllä kiivasta työtahtia. Mies kertoo tehneensä viimeisen kahden vuoden aikana 40 remixiä ja on tuona aikana ehtinyt myös esiintymään ulkomailla ja saattamaan lukio-opintonsa loppusuoralle.

Remiksauksistaan Linjama onkin tullut tunnetuksi. Espoolaisnuorukaisen käsittelyyn päätyneistä artisteista tunnetuimpia ovat indiepop-komeetat Foster The People ja The Wombats.

Viimeisimmällä työllään Linjama nousee vielä askeleen ylöspäin remiksattuaan Alicia Keysin ja Maxwellin kappaleen Fire We Make.

”Tykkään silti enemmän oman musiikin tekemisestä, on kivempaa tehdä kaikki alusta asti itse”, Linjama sanoo.

Saundia käsityönä

Linjaman musiikki on tämän päivän musiikkia. Bassorumpu iskee tasaisesti ja kappaleet pyrkivät korkeuksia kohti, kuten tanssilattian täyttäjien kuuluukin. Linjaman soundeissa on kuitenkin menneisyyden meininki. Analogisyntetisoijat ujeltavat ja kitara on puettu olkatopattuun pikkutakkiin.

Linjamaa kiehtoo 1980-luvun soundeissa loppuun asti hiottu käsintehty kiille. Sellaista ei tietokoneella saa aikaan. Siksi hän on ottanut aivan toisenlaisen lähestymistavan 1980-lukuisen äänikuvan työstämiseen.

”Kitara ei ole koskaan täydellisesti vireessä. Yritän saada särmää puhtaisiin konesoundeihin lisäämällä niihin efektejä”, Linjama kertoo työtavastaan.

Linjama tekee musiikkiaan kotonaan Espoossa, missä loputkin hänen perheestään asuu. Kotirauha ei ole Linjaman työskentelystä järkkynyt, sillä hänen kotistudionsa on vastakkaisella puolella taloa makuuhuoneisiin nähden. Joskus hänen siskonsa saattavat kuitenkin valittaa pitkäksi venyneistä työskentelysessioista.

”Isä onneksi ymmärtää. Hän säveltää sellaista tosi outoa taidemusiikkia, ja tietää, ettei musiikki synny hetkessä.”

Hilpeä työmyyrä

Haastattelua edeltäneenä iltana Linjama kertoo työskennelleensä aamuviiteen. Tuottajanalun puheista paistaa läpi todella vahva työmoraali. Töitä tehdään mahdollisimman paljon, jotta kehitystä tulisi.

”Kaikista siisteimmät jutut syntyvät sellaisista onnellisista onnettomuuksista, kun ei oikein tiedä mihin on menossa kappaleen kanssa, ja syntyykin jotain odottamatonta”, Linjama intoilee.

Viime syksynä Linjama julkaisi EP:n nimeltään Never Stop. Sen myötä mies on käynyt soittamassa DJ-keikkoja ympäri Suomea. Hän kuitenkin sanoo olevansa ensisijaisesti nimenomaan tuottaja ja vasta sen jälkeen levyjenpyörittäjä.

”Nämä DJ-keikat ovat mulle palkinto tehdystä työstä.”
Kun katsoo Lenno Linjamaa lavalla, huomaa, että hän nauttii palkinnostaan täysillä. Nuorukainen hyppii, hytkyy, nauraa ja on yhtä hymyä soittaessaan musiikkiaan lähes täydelle tuvalle. Edes musiikin katkeaminen vahingossa ei saa Linjaman hymyä hyytymään.

Teksti: Vilho Pirttijärvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: