Kun kiusaajana on aikuinen

Kuva: Elina Vaahensalo
Kuva: Elina Vaahensalo

Suomessa kirjataan vuosittain noin 3500 kunnianloukkausrikosta, joista jo noin kymmenen prosenttia tapahtuu verkkoympäristössä. Varsinkin Facebookissa kunnianloukkausrikosten määrä on kasvussa. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvista rikoksista yleisimpiä ovatkin juuri kunnianloukkaus sekä laiton uhkaus.

Nettipoliisi Marko Forss näkee ilmiön yhtenä syynä aikuisväestön kasvavan Facebook-käytön. Nettikiusaajat eivät ole enää pelkästään lapsia ja nuoria, vaan katse tulisi kääntää yhä enemmän myös aikuisten verkkokäyttäytymiseen. Verkkokiusaaminen ei ole siis vain teinien epäkypsä harrastus, vaan myös aikuiset horjahtavat puhtaan verkkoetiikan polulta.

 Internetissä tapahtuva kiusaaminen voi ilmetä sähköpostiviestintänä, kuvien levittämisenä, videoiden levittämisenä, Facebook-yhteisöstä eristämisenä tai blogikiusaamisena. Nettipoliisin mukaan suurin osa aikuisten kiusaamisesta ilmenee verkkoympäristössä siten, että häiritään ex-puolisoa tai uhkaillaan sivullisia ihmisiä keskusteluissa syntyneiden ristiriitojen vuoksi. Aivan kuin koulukiusaaminen, myös työpaikkakiusaaminen löytää uusia väyliä verkkoyhteisöistä.

Vihan fanit

Pamela Lutgen-Sandvik ja Sarah J. Tracyn työpaikkakiusaamista käsittelevän tutkimuksen mukaan jopa 30-40% Yhdysvaltojen aikuisväestöstä kokee tulleensa kiusatuksi työuransa aikana. Kymmenen prosenttia on todistanut kiusaamista, vaikkei välttämättä ole itse ollut kiusaamisen kohde. Verkossa esiintyvää työpaikka- ja koulukiusaamista on tutkittu vielä vähän. Sähköposti tai työyhteisöjen omat Facebook-sivut taipuvat kuitenkin yksinkertaisiksi välineiksi kiusaamiselle.

Julkisuudessa huomiota ovat saaneet erilaiset vihayhteisöt. Maahanmuuttajiin kohdistuvien yhteisöjen lisäksi on tiettyjä poliitikkoja tai julkisuuden henkilöitä parjaavia, antifanien perustamia sivustoja. Vihayhteisöt keräävät useita toisilleen tuntemattomia kiusaajia yhteen, mikä tietysti lisää kiusaamisen ja uhkailun tehoa. Antifanittaminen voi riistäytyä todelliseksi uhkailuksi. Keskustelupalstojen ja blogien viestiketjuissa esiintyy myös vastaavaa toimintaa. Nettipoliisin mukaan kirjoittajat ovat usein aikuisia.

Verkkorikoksissa tukeudutaan nyrkkisääntöön: Mikä on voimassa reaalimaailmassa, on voimassa myös verkkoympäristössä. Hankaluuksia aiheuttaa kuitenkin se, että moneen verkossa syntyvään ilmiöön ei ole vielä omia lakipykäliään.

Verkko on vain väline

Aikuisten verkkokiusaaminen tai -riidat tulevat helpommin ilmi kuin alaikäisten, koska aikuiset ovat herkempiä ilmoittamaan ongelmista ja pitämään puolta omista oikeuksistaan. Nettipoliisi riitatilanteissa neuvoa ja voi jopa tehdä rikosilmoituksen asianomaisen puolesta. Yleensä aikuisia kuitenkin neuvotaan ensin selvittämään asia keskustelemalla, kuten järkevästi käyttäytyvän täysi-ikäisen tulisikin tehdä.

Vaikka internet tarjoaa mahdollisuuksia kiusaamiseen, on se edelleen kuitenkin vain väline, ei toiminnan syy. Oireet poistamalla ei vielä ratkaista taudin aiheuttajaa.

Teksti: Heta Pekkarinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: