Rullahulluutta

IMG_3433.CR2Kun menee seuraamaan roller derbya, sitä odottaisi tyttöjä vähissä vaatteissa tönimässä ähisten toisiaan. Harjavallan liikuntahallissa touhu on hieman raadollisempaa. Porin roller derby -joukkue on ensin luistellut minuuttitolkulla salia ympäri, jonka jälkeen vuorossa on kymmeniä kyykkyliikkeitä rullaluistimien päällä huojuen. Sitten luistellaan kenttää edes takaisin kaatuen aina välillä.

Tekemisestä huokuu aito innostus lajia kohtaan. Harjavallassa luistelevien innostus on erittäin tuoretta. Pori Rolling Brigade on nimittäin laitettu alulle viime vuoden lopulla. Joukkueen takana ovat Sorje Harrison ja Tanja Paasi, joista Harrison on harrastanut lajia aikaisemmin Tampereella. Treenit ovat tiistaisin Harjavallassa ja perjantaisin Porin suomalaisen lyseon tiloissa.

Kohti liigaa

Roller derby on harvoja lajeja, joissa hyökätään ja puolustetaan yhtä aikaa. Joukkueet ottavat toisistaan mittaa luistelemalla ympäri soikionmuotoista kenttää. Pisteen saa, kun joukkueen hyökkäävä luistelija ohittaa vastustajan puolustavat luistelijat. Puolustajat yrittävät pitää hyökkääjän takanaan estelemällä ja ottamalla kontaktia.

Porin joukkue ei vielä ottele ovaaliradalla, vaan harjoittelee tasotestien läpäisemistä varten. Liiton pitää varmentaa joukkueiden taso ennen otteluihin osallistumista. Ruhjeita tulee joka tapauksessa, mutta vajavaisilla taidoilla riskit ovat kohtalokkaita.

IMG_3510.CR2Vaikka roller derby on vasta rantautumassa Suomeen, lajin juuret ovat 1920-luvun Yhdysvalloissa. Aluksi laji oli luonteeltaan viihteellinen ja suunnattu vain naisille, mikä näkyy edelleen elokuvissa ja toimittajan mielikuvissa. Suomeen ensimmäinen joukkue, Helsinki Roller Derby, perustettiin vuonna 2009. Edustusmaajoukkue matkasi MM-kisoihin ensi kerran vuonna 2011.

Perusluistimista eroavat luistimet voi hankkia verkosta melko vaivattomasti, mutta lajiin keskittyneitä kivijalkaliikkeitä löytyy Helsingistä. Laakereita, renkaita ja kypäriä voi löytää myös rullalautailuun erikoistuneista kaupoista.

IMG_3457.CR2Rooleilla ei ole väliä

Avoimuus ja suvaitsevaisuus ovat roller derbyn laji-filosofian ytimessä. Jokainen saa olla oma itsensä ja tulla harjoituksiin sukupuolesta tai suuntautumisesta riippumatta. Lajin yhteydessä törmääkin usein sateenkaaritunnukseen. Pelaajien puheissa on anarkistinen ja feministinen vire.

– Emme me kaikki ole kuitenkaan mitään rekkalesboja, treenejä ensi kertaa vetävä Susanna Palomäki naurahtaa.

Roller derbyyn kuuluu oleellisena osana oman alter egon rakentaminen. Rooliin kuuluu joukkueen teemaa mukaileva nimi, kasvomaalaukset ja asenne.

Alter egot ovat roisin oivaltavia. Roller Brigadessa luistelevat armeijateeman mukaan nimetyt Rakuuna ja Suvi Sabotage. Kisatapahtumissa porilaiset ovat törmänneet Rulla Taalasmaahan, Diapamillaan ja Revantuleen.

IMG_3509.CR2Harrastajat vaikuttavat puhaltavan yhteen hiileen. Leppoisan asenteen lisäksi sitä selittää osaltaan nuori ja tiivis harrastaja- ja fanipohja.

– Vastakkain asetutaan vain kentällä. Suurempien paikkakuntien vakiintuneet toimijat suhtautuvat uusiin joukkueisiin positiivisesti ja auttavat toiminnan kehittämisessä, Palomäki kertoo

Harjavallassa harjoitukset päättyvät hammassuojat paljastavaan nauruun ja puuhkutukseen. Roller Brigade on taas pari luistimenvetoa lähempänä kisaratoja.

Teksti ja kuvat: Esa Keskinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: