Pori opiskelijakaupunkina – uhka vai mahdollisuus?

Kuva: Timo Riihentupa
Kuva: Timo Riihentupa

Elokuun alussa ilmestyi lehtiin ja verkkoon tuloksia Aamulehden teetättämästä Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki -tutkimuksesta.

Kyseisessä tutkimuksessa Pori jäi hännänhuipuksi. Pisteitä jaettiin seitsemässä eri kategoriassa: väestö ja opiskelijamäärät, asuminen, palvelut ja vapaa-aika, liikenne ja ympäristö, työllisyys ja raha, kiva tietää sekä kansainvälisyys ja korkeakoulut.

Jutun luettuani aloin toden teolla miettimään voiko Pori muka oikeasti olla Suomen huonoin opiskelijakaupunki. Kyllä tuloksissa on oltava joku virhe, muka huonoin, vähimmät pisteet. Miten se on mahdollista? Itse täällä opiskelevalle ongelmat eivät ole pahimpia.

Tulosten mukaan Pori reputti kolme eri osa-aluetta. Väestöön suhteutettuna Porista löytyy vähiten opiskelijoita muihin vertailukaupunkeihin verrattuna. Tuliko tämä kenellekään yllätyksenä? No ei. Kysely oli Porin kannalta harhaanjohtava.

Eihän Porissa ole suurta massaa opiskelijoita. Tämä on osaltaan hyväkin asia. Pienien piirien takia yhteistyö on helpompaa, tunnelma tiiviimpää ja oman koulun ulkopuolisiin opiskelijoihin on helpompi tutustua.

Toinen osa-alue oli palvelut ja vapaa-aika. Palveluihin luettiin YTHS:n palvelut, joita Porissa ei olla tilastoitu. Mitä tulee vapaa-aikaan, kyllä Porista mahdollisuuksia löytyy niin kulttuuri- kuin liikuntatarjonnastakin.

Viimeisenä alhaisimmille pisteille Pori jäi kansainvälisyydessä ja korkeakouluissa. Porin Yliopistokeskus vastaanotti ensimmäiset vaihto-opiskelijansa viime vuoden syksyllä, SAMK on vaihto-oppilaita saanut jo pidempään. Opiskelijamäärän vähyys taas laski pisteitä korkeakoulu-osiossa.

Siinä ne ”huonot” asiat Porissa. Harva tuskin tuli uutena asiana.

Sitten parempiin puoliin. Opiskelijoiden kannalta Porista löytyy paljon hyvää varsinkin talouden ja työn kannalta. Kaikista vertailukaupungeista vähiten korkeakoulutettuja työttömiä, vain 10 %, löytyy Porista. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita työttömiä oli myöskin vähiten, vain 30 %, kaikista korkeakoulutetuista työttömistä.

Työpaikan löytäminen Porista on siis suhteellisen helppoa. Porista löytyy myös alhaisin vuokrataso neliömetriä kohti, ja jonotusaika opiskelija-asuntoihin on myös lyhin, 6 kuukautta. Joten asuntoasiatkaan eivät Porissa paljoa paina.

Tutkimuksessa mainitut ongelmat eivät ole niitä karuimpia. Jutussa sivuttiin sitä pahinta epäkohtaa: ”Toimitus valitsi selvitykseen sekä isoja opiskelijakaupunkeja, että pienempiä paikkakuntia, joita ei aina ensimmäisenä mielletä korkeakoulukaupungeiksi.”

Suurin ongelma Porissa onkin, etteivät monet miellä sitä opiskelijakaupungiksi. Miten meistä voisikaan tulla opiskelijaystävällisempi kaupunki, jos leima saadaan näin helposti? Vastaukseksi ei auta muu kuin aika ja jokaisen työpanos. Ei Porista tehdä opiskelijakaupunkia ilman opiskelijoita.

Me opiskelijat olemme ne, jotka luovat todellisen opiskelijakaupungin, luomme sen tunnelman ja viitoitamme sitä, millaiseksi Pori opiskelijakaupunkina muodostuu. Meidän tehtävämme on saada ihmiset näkemään merkityksemme. Porissa kuitenkin opiskelee yli 10 000 yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa, sanovat tutkimukset mitä tahansa.

Joten sinulle, uusi opiskelija, joka olet lukenut Porin huonosta sijoittumisesta vertailussa. Älä huoli. Vaikka joidenkin mielestä Pori ei ole opiskelijalle ystävällinen kaupunki, me muut pidämme huolen, että se on sitä sinulle.

Riikka Suomilammi
Kirjoittaja on Pointer ry:n puheenjohtaja ja kauppatieteiden opiskelija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: