Palvelutehtävässä

Porin yliopiston uusi johtaja Jari Multisilta on 48-vuotias porilainen, vapaa-ajallaan kilpatanssia, kitaransoittoa ja videopelejä harrastava tekniikan tohtori ja multimedian professori. Harrastukset kertovat Porin yliopistokeskuksen uudesta johtajasta aika vähän.  Työt, menneet ja nykyiset kertovat enemmän. Tälläinen Porin yliopistokeskuksen johtaja Jari Multisilta on.

multisilta1980-luvun alussa Jari Multisilta osallistui aktiivisesti Itä-Porin yläasteen mikrokerhon toimintaan. Kerhossa opeteltiin BASIC-ohjelmointikieltä Sinclair ZX81 -tietokoneella. ZX81 oli aikansa edullisin kuluttajakäyttöön tarkoitettu tietokone,  äärimmäisen yksinkertainen laite, joka toi uuden teknologian kenen tahansa saataville.

Multisilta ja hänen kaverinsa koodasivat  ohjelmia tietokoneelle. Ne olivat yksinkertaisia pelejä ja hyötyohjelmia. Jos laitteella ei pystynyt tekemään jotakin, siihen kykenevä lisälaite tehtiin itse.

– ZX81:lle ei ollut joystickia, ja jostakin löytyi ohjeet, kuinka sellainen rakennetaan. Loota avattiin, otettiin juotin käteen ja rakennettiin. Ensin koodattiin, sitten tehtiin jotain elektroniikkajuttuja ja sitten taas koodattiin. Se oli hirveän opettavaista, siinä oppi niitä perusasioita,  Multisilta kertoo.

Tahmeaa kehitystä

Opiskellessaan matematiikkaa Tampereen yliopistossa Multisilta jatkoi tietokoneiden kanssa työskentelemistä. Gradun yhteydessä syntyi tietokoneohjelma, jolla voitiin graafisesti havainnollistaa esimerkiksi lämpöpatterin lämmönsäätelyyn liittyviä matemaattisia kaavoja. Tämän ohjelman perimmäinen käyttötarkoitus oli sitä, mikä on ollut myöhemmin Multisillan koko akateemisen uran pääteema – oppiminen.

Multisilta teki väitöskirjansa silloisessa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa. Väitöstä varten hän kehitti verkkoselaimessa toimivan oppimisympäristön matematiikan oppimista varten.

Oppimisympäristö oli hypermediaesitys diplomi-insinöörikoulutukseen kuuluneen matematiikan kurssin opetussisällöistä.Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen oppimisympäristön sisältö-osa on yhteydessä toisiinsa hyperlinkein , oli kyseessä sitten matemaattinen termi, harjoitustehtävä tai sen ratkaisu, on linkitetty vähintäänkin yhteen muuhun osaseen kokonaisuudessa.

Multisillan väitöskirja hyväksyttiin vuonna 1996, hän siis oli kehityksen aallonharjalla ja jopa vuosia aikaansa edellä kehittäessään verkko-opetukseen soveltuvan ympäristön.

Kysyttäessä tietoteknisten sovellusten nopeasta kehityksestä, Multisilta toteaa, että itse asiassa kehitys tuntuu hitaalta. Moni yliopistoissa kehitetty innovaatio nousee kaupallisessa käytössä kukoistukseensa vasta vuosien päästä. Tästä Multisillalla on esimerkki.

– Tutkimusryhmässäni Harri Ketamo kehitti jo 2000-luvun alkupuolella sen aikaisella kommunikaattoripuhelimella toiminutta Xtask-ympäristöä, joka periaatteessa teki sen mitä Google Docs tekee tänä päivänä. Joskus kehitys tuntuu hirvittävän tahmealta.

Multisilta siirtyi Tampereelta Poriin työskentelemään heti väitöskirjansa valmistuttua vuonna 1996. Tutkijan roolista Multisilta eteni nopeasti professoriksi. Multimedian professorin nimike Tampereen teknillisen korkeakoulun Porin yksiköstä heltisi Multisillalle vuonna 2001.

2000-luvun alkupuolella Helsingin yliopisto tilasi Multisillalta selvityksen monitieteisen oppimisen tutkimuksen edellytyksistä Suomessa. Multisillan selvityksen valmistuttua vuonna 2005  perustettiin Cicero-tutkimusverkosto, kolmen yliopiston, Porin yliopistokeskuksen ja työterveyslaitoksen muodostama yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on tutkia oppimista monen eri tieteenalan näkökulmasta.

Multisilta toimi Ciceron taustaryhmässä alusta lähtien, ja vuonna 2011 hän siirtyi tutkimusverkoston johtajaksi. Vuonna 2014 koittivat kuitenkin uudet haasteet. Multisilta haki ja sai paikan Porin yliopistokeskuksen johtajana.

Ei maakuntasarjalle

Kun Jari Multisillan edeltäjä, Harri Peltoniemi lähti yliopistokeskukselta uusiin tehtäviin, tulevan uuden johtajan suhde opiskelijoihin herätti kysymyksiä opiskelijakunnassa. Peltoniemi oli kuitenkin ollut erityisen tiiviissä yhteistyössä yliopistokeskuksen opiskelijajärjestöjen kanssa. Ymmärrettävästi Jari Multisilta ei pyri olemaan uusi Harri Peltoniemi, mutta vakuuttaa olevansa avoin kaikelle yhteistyölle.

– Näen olevani täällä palvelutehtävässä, en pelkästään henkilökuntaa, vaan myös opiskelijoita varten.

Puhuttaessa nykyisen työpaikkansa tulevaisuudesta Multisilta on erittäin positiivinen, vaikka esimerkiksi opetusministeriön ja Suomen ylioppilaskuntien liiton kannanotoissa nähdään yliopistokeskusten tulevat vuodet tutkintokoulutuksesta vapaana. Multisilta kertoo, että Porin yliopistokeskuksesta valmistuvat maisterit työllistyvät paremmin kuin mistään muusta yliopistosta tahi yliopistokeskuksesta valmistuvat. Multisilta kuitenkin haluaa yliopistokeskuksen olevan muillakin mitattavilla saroilla paras mahdollinen.

– Me emme voi jäädä maakuntasarjaan ja ajatella, että kiva, me palvellaan näitä satakuntalaisia. Sen tutkimuksen täytyy olla kansallista ja kansainvälistä tasoa.Mielestäni Porin yliopistokeskuksesta voi tulla aivan yhtä tasokasta tutkimusta kuin suomalaisista tai eurooppalaisista huippuyliopistoista.

Pyrkiessään maailmanluokan tutkimuksen edellytysten parantamiseen, Multisilta luottaa monitieteisyyden suomiin etuihin. Tutkimuksen lopputulokset voivat olla tieteidenalojen rajojen ylittyessä tyystin erilaisia kuin silloin, kun samaa tutkimusongelmaa käsitellään vain oman tieteenalan piirissä.

Yliopistokeskuksen hallinnointi vie Multisillan ajasta suurimman osan, joten tällä hetkellä hän ei ehdi keskittymään tutkimukseen niin paljoa kuin aikaisemmin. Hän kuitenkin sanoo pyrkivänsä paneutumaan myös tutkijan työhön johtajuuden ohella.  Jos palaamme vielä alussa mainittuihin harrastuksiin, on Multisillalla yksi harrastus, jonka sivuun jäämistä hän harmittelee työkiireiden vuoksi.

Hänestä olisi mukavaa koodata enemmän.

 

Teksti ja kuvat Vilho Pirttijärvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: