Nyt puhutaan ”niistä”

Koko 7. luokka apinoi pulpeteissaan, kun opettaja aloittaa tunnin karjaisemalla hyvät huomenet. Opettajan katse kiertää vaivaantuneesti luokkaa täydellisen hiljaisuuden laskeutuessa. Tänään terveystiedontunnilla käsiteltäisiin ”tyttöjen juttuja”. Pojat poistetaan luokasta ja kuukautissuojia valmistavan yhtiön tuotearsenaali nostetaan esille. Jokaiselle tytölle jaetaan esitteitä ja näytteitä, minkä jälkeen opettaja kertoo naama vakavana tulevaisuudessa häämöttävästä koitoksesta. Se on täysin luonnollista! Niinkin luonnollista, että tulevilta miehen aluilta peitettiin korvat ja silmät, jotta tytöt saisivat keskittyä mystisiin naistenpäiviinsä rauhassa.

menkkakuva

Minut on kasvatettu uskomaan tabuun, jossa kuukautiset ovat naisen ikioma salaisuus ja niin luonnollinen asia, ettei sitä kannata nostaa missään tilanteessa puheenaiheeksi. Riittää, kun tiedät kaikkien naisten vuotavan verta kerran kuussa. Mitä tästä mystifioinnista on seurannut? Saat hävetä silmät päästäsi ostaessasi kuukautissuojia miesmyyjältä, minkä jälkeen tunget ostoksesi laukkuun mahdollisimman nopeasti, ettei vain kukaan näe todisteita naiseudestasi. Julkisessa vessassa side pitää repiä pikkuhousuista mahdollisimman äänettömästi, ettei kukaan vaan kuule sinulla olevan kuukautiset meneillään. Kuukautiskipujen iskiessä työpäivän aikana, jatkat työskentelyä hammasta purren talvisotahengellä, koska esimiehelle ei voi missään nimessä sanoa olevansa morfiinin tarpeessa.

Elämme 2010-lukua ja terveystietoa on opetettu koulussa jo yli kymmenen vuotta. En tiedä saavatko pojat edelleenkään nähdä tamponia, ennen kuin tulevaisuuden tyttöystävä vahingossa tiputtaa sellaisen toilettipussistaan, vai pidetäänkö kuukautisia koulussa edelleen sukupuolet jakavana aiheena. Niin tai näin, asiaan on vihdoin tullut muutos koulumaailman ulkopuolelta. Menkkatabu on räjäytetty, kiitos internetin.

Tietoa ja tukea

2000-luvun alussa tietoteknisen läpimurron seurauksena jokaisen talouden vakiovarusteeseen kuului tietokone. Google kasvoi räjähdysmäisesti, eikä nuorten ainoa tietolähde murrosiästä ollut enää Suosikki-lehden Bees & Honey -lääkäripalstan Dear Eki. Hakukoneen myötä kysymykset oli mahdollista esittää kotona omassa rauhassa. Tiedon hakeminen oli nopeaa ja vastauksen sai lähes aina. Hakukoneeseen oli helppo esittää tyhmältäkin tuntuva kysymys anonyymisti ja kenenkään tietämättä.

Kuukautissuojia valmistavat yhtiöt alkoivat perustaa internetsivuja, joilla nuorille naisille tarjottiin tietoa kuukautisista, omien tuotteiden mainostamisen ohessa. Monilla sivuilla oli myös tarjolla lääkärin kirjoittamia vastauksia, joissa muun muassa kumottiin erilaisia kuukautisiin liittyviä myyttejä: voit uida kuukautisten aikana, tamponi ei katoa sisällesi, eikä karhu hyökkää kimppuusi helpommin, vaikka vuodatkin verta.

Keskustelu jatkui erilaisilla keskustelupalstoilla. Yksi suosituimmista oli, ja on edelleen, Demi -lehden keskustelualue, joka kerää paljon nuoria ihmettelemään ja aprikoimaan murrosikään liittyviä kysymyksiä. Samojen asioiden kanssa kamppailevat ovat vertaamaton tukiryhmä.

Neljäs aalto

Kuluva vuosikymmen on avannut aikakauden, jossa nainen saa aukaista suunsa ja puolustaa itseään. Nyt saa jakaa kuvia kasvattamistaan sääri- ja kainalokarvoista, sekä ladata rinnoistaan kuvan Instagramiin Free the Nipple -kampanjan merkeissä. Historiaan on kirjoitettu feminismin kolmesta aallosta, joita tällä hetkellä seuraa kärkäs ja pikkutarkka neljäs aalto. Nyt jokainen nainen saa olla oman elämänsä Pikku Myy ja Peppi Pitkätossu: rikkoa rajoja ja olla omanlainen, uniikki nainen.

Uusi feminismin vaihe on osittain internetin tuotos. Englannin kielessä käytetään sanoja networked feminism ja online feminism, kun halutaan ilmaista uuden aallon feminismiä, jossa naiset ovat yhdistäneet voimansa internetissä. Internetin ympärille kietoutuva nykykulttuurimme nostaa esille aina uudenlaisia ilmiöitä, kuten esimerkiksi meemit.

Kuukautismeemeillä voi huumorin keinolla käsitellä vaikeasti kuvattavia tuntemuksia, joita kuukautisiin liittyy. Internet tarjoaa puitteet levittää ja jakaa mielipiteitä sekä ilmauksia. Siellä on helppo järjestäytyä yhtenäiseksi puolueeksi. Nettifeminismi ei vaadi banderollin tekoa ja osallistumista mielenilmaukseen äänioikeuden puolesta, vaan siihen on helppo liittyä mukaan esimerkiksi jakamalla Pussy Riotin video.

Nettifeminismi on luonteeltaan rääväsuista ja jopa skandaalihakuista. Kuluvan vuosikymmenen aikana kuukautisverellä on mässäilty ja haettu mediahuomiota – aina kuitenkin tarkoituksena murtaa kuukautisiin liittyviä tabuja. Amerikkalainen Kiran Gandhi juoksi kesällä 2015 Lontoon maratonin ilman kuukautissuojia, ja poseerasi ylpeästi verisissä housuissaan kuvissa, jotka saivat mediassa laajan huomion. Saman vuoden elokuussa Yhdysvaltojen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi uutistenlukija Megan Kellyn esittämien, omasta mielestään huonojen, kysymysten syyksi ”blood coming out of her wherever”. Trump viittasi tällä yleisön tulkinnan mukaan kuukautisten aiheuttamaan mielialojen vaihteluun. Twitterissä levisi nopeasti #periodsarenotinsult, jonka kautta naiset twiittasivat suoraan Trumpille omista kuukautisistaan. Trump kommentoi jälkikäteen puhuneensa nenäverenvuodosta.

Avointa kotimaista keskustelua kuukautisista on vaikeaa löytää ennen tätä vuosikymmentä. Elokuussa 2015 Libresse haastoi suomalaisia vloggaajat puhumaan kuukautisista. Mukaan lähti kolme tubettajaa: Soikkuu, Mansikkka ja Papananaama. Jokainen teki vlogipäivityksen, jossa he kertoivat omakohtaisia kokemuksiaan, noloja juttuja ja ennen kaikkea perustelivat sitä, miksi kuukautisista tulee puhua. Sekä Soikkuu että Mansikkka aloittavat videonsa mainitsemalla menkkojen olevat tabu ja juuri sen vuoksi olevan tärkeää avata keskustelu. Näillä kolmella videolla on yhteenlaskettuna yli puoli miljoonaa katselukertaa. Loppuvuodesta myös tubettaja Mariieveronica teki humoristisen videon, jonka alussa hän mainitsee aiheen olevan erittäin toivottu seuraajiensa keskuudessa.

Tabusta normiksi

Yhteistä tässä kirjoituksessa annetuille esimerkeille on vuosi 2015. Voimme pitää sitä vuotena, jolloin kuukautisiin liittyvä keskustelu on todella avautunut. Kuukautisten arkipäiväistäminen nostaa esille tärkeitä kysymyksiä, kuten esimerkiksi kuukautissuojien maksullisuus, johon on muun muassa Britanniassa juuri reagoitu asettamalla kuukautissuojille nollavero.

Internet ja sosiaalinen media tarjoaa rajattomat puitteet tiedon hakemiselle ja jakamiselle. Ongelma on kuitenkin kohderyhmä: tiedon äärelle löytää vain sitä etsivä. Tämän vuoksi terveystiedon opettaminen on tärkeää: se on sukupuolineutraalia tietoa, jota voidaan tarjota tasa- arvoisesti jokaiselle oppitunnille osallistuvalle. Kontaktiopetus on tärkeää, jotta saadaan tuotettua oikeaa ihmisten välistä keskustelua. Miksi on syytä erottaa tytöt ja pojat kun kyseessä on seksuaalivalistus? Kun asioista opitaan puhumaan hyvissä ajoin niiden oikeilla nimillä, ei niiden ympärille synny ”tyttöjen juttu” -salaisuutta.

Monissa kehitysmaissa tytöt eivät välttämättä ole edes kuulleet kuukautisista, ennen kuin ne alkavat. Maapalloltamme löytyy kulttuureita, joissa naiset eristetään vuotopäivien ajaksi yhteisöstä, ettei naisen likainen kosketus pilaa talouden ruokaa. Kuukautissuojina käytetään kasvien lehtiä ja vanhoja kangaspaloja. Köyhyyttä suurempi syy uskomuksille ja huonolle hygienialle on tietä- mättömyys, joka tekee tabusta kaksihaaraisen: sinä missä me tarvitsemme tasa-arvoista tietoa, tarvitaan toisaalla edes jotakin tietoa. Tähän verrattuna housut veressä juoksentelu saattaa tuntua turhalta ja jopa ärsyttävältä feminismin ilmentymältä, mutta toisaalta se on etuoikeus. Elämäntilanne, jossa nainen kokee itsensä vapaaksi tehdä kuukautistensa aikana mitä huvittaa, on ideaali. Kuukautisista saa ja pitää puhua, jotta faktatieto leviää ja mystiikka haihtuu. Emme voi mennä kehitysmaihin valistamaan kuukautisten luonnollisuudesta, jos emme usko siihen itsekään.

Meemit ja sarjakuvat voivat  olla niitä rohkeita ja räävittömiä tekoja, jotka vievät kuukautisvereltä sen hätkähdyttävyyden. Näillä teoilla ei tavoitella tulevaisuutta, jossa naiset päivittäisivät kuukautiskierrostaan sosiaaliseen mediaan, vaan tulevaisuutta, jossa kuukautiset eivät ole korvia punoittava puheenaihe millekään sukupuolelle. Kuten muutkin terveyttä koskevat henkilökohtaiset tiedot, ovat omat kuukautiset jokaisen naisen henkilökohtainen asia, ja jonka esille ottamisesta määrää nainen itse. Tärkeintä on, ettei yksikään nainen tuntisi häpeää, eikä kukaan saisi naista tuntemaan itseään ällöttäväksi täysin luonnollisen asian tähden. Kuukautiset kuitenkin koskettavat meitä kaikkia, sillä tästä kerran kuussa tapahtuvasta verenvuodatuksesta on kiinni koko maailmamme väestön lisääntyminen.

Eläköön tieto, avoimuus, naiset ja hedelmällisyys!

 

Teksti: Riikka Huuskonen

Kuvitus: Anna Heinonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: