Pelijamit porilaisittain

Jo yhdeksän vuoden ajan ympäri maailmaa on keräännytty yhteen pelintekemisen merkeissä, Global Game Jam-tapahtumaan. Suomessa Finnish Game Jam (FGJ) järjestettiin nyt jo seitsemännen kerran. Tapahtuma rantautui Poriin 20-22.1 nyt ensimmäistä kertaa . Ennen tapahtumaan saapumista mielessäni pyöri monia kysymyksiä. Millaista työskentely oman pelin parissa olisi?  Millaisessa porukassa työskentelisin? Kuinka rankka kokemus Finnish Game Jam tulisi olemaan?

dsc_4668

PÄIVÄ 1 – Kaiken alku

Saavun yliopistokeskuksen hiljaisille käytäville. Jamien alkuun on vielä reilu tunti aikaa, ja osallistujia saapuu paikalle hiljakseen. Ilmoittauduttuani saan FGJ:n tämänvuotisen lahjapakkauksen: kangaskassin, tukun tarroja, sekä viikonlopun tiukan ohjelman. Ei kestä kauaakaan, kun jamitilan täyttää tasainen puheen sorina ja nauru. Koko tilan yllä leijuu jännityksen ilmapiiri. Suurin osa osallistujista on ensikertalaisia, mutta vaikka tapahtuman kulku on tehty hyvin selväksi jo ennen kokoontumistamme yliopistokeskukselle, emme tiedä mikä meitä odottaa.

Kopio tiedostosta DSC_4700 (1).JPG

Odotus, joka tuntui kestävän ikuisuuden päättyi, ja näimme Global Game Jamin ja Finnish Game Jamin viralliset tervehdysvideot, ohjeistukset ja tämän vuoden teeman, joka oli “waves”. Kun teema paljastettiin, muistan kuinka minulla löi hetken tyhjää. Mutta ei kestänyt kauaakaan, kun keskustelun ja vitsailun myötä peli-ideoita alkoi syntyä nopeasti. Ideat lentelivät ja ja suunnitelmat kehittyivät ja työryhmätkin muodostuivat kuin itsestään. Pian oli selvää, että ryhmät syntyisivät ilman apua samanhenkisten kaverien löytäessä toisensa. Päivä alkoi olla pitkällä, mutta onneksi Finnish Game Jam huolehtii omistaan; pizzatarjoilun avulla jaksoi jammailla pitkään yöhön.

Kopio tiedostosta DSC_4698.JPG

PÄIVÄ 2- Silmukka kiristyy

Koskaan aiemmin en ole kaivannut kellotettua aikataulua työtehtävineen ja taukoineen, kuin Game Jamien toisena päivänä. Ei sano etteikö työskentely olisi ollut tehotonta tai että emme olisi saaneet tarpeeksi aikaiseksi, mutta 17 tuntia on pitkä työaika ilman kunnon työaikataulua.  Ryhmät edistyivät eri tahdissa ja jotkut olivat valmiita jo lauantai-iltapäivänä, toiset taas vasta myöhään illalla. Meidän ryhmämme työskenteli pitkään, viimeinen koodari oli pystyssä vielä aamuyöllä ja päätti jatkaa samoilla silmillä seuraavaan aamuun.

Kopio tiedostosta DSC_4755.JPG

 

Prjoketi ei edennyt täysin mutkattomasti, vaan kohtasimme myös vastoinkäymisiä. Koodi ei toiminut haluamallamme tavalla tai se kaatui monen tunnin työn jälkeen. Tunnit kuluivat, mutta työ ei tuntunut loppuvan.  Kulutimme yön pitkiä tunteja viestitellen twitchin kautta muille jamipaikoille. Kofeiini ja väsynyt huumori pitivät meidät kuitenkin hereillä. Minun osaltani Jamit päättyivät lauantai-iltana. Olin väsynyt ja lyöty, mutta samaan aikaan tunsin itseni voittajaksi.
Viikonloppuna Porissa syntyi neljä uutta peliä, joista kaksi oli lautapelejä ja kaksi tietokonepelejä. Pelin tekeminen on mielenkiintoinen prosessi jonka voi toteuttaa monella eri tavalla. Voit keksiä mielenkiintoisen pelimekaniikan, uuden lähestymistavan vanhaan ideaan, mielenkiintoisen narratiivin, jota seurata pelin kautta tai tehdä pelin kaloista high schoolissa. Kaikki on mahdollista Game Jameilla!

Teksti: Atte Timonen

Kuvat: Emilia Merisalo

Jamit järjestäjän näkökulmasta

Olin mukana järjestämässä Porin ensimmäistä Global Game Jam -tapahtumaa. Koko idea oli minulle uusi enkä oikeastaan tiennyt, että mihin olin lähdössä mukaan. Tapahtuma toteutettiin neljän opiskelijan voimin ja projektin suunnittelu aloitettiin jo viime syksyllä. Järjestäjän näkökulmasta oli hieno nähdä, että pelin luominen oli oikeasti mahdollista 48:ssa tunnissa mutta parasta oli silti osallistujien omistautuminen.  Jameilijat olivat innoissaan alusta loppuun, vaikka kaikki ei aina sujunut suunnitelmien mukaan. Kokonaisuudessaan tapahtuma sujui hyvin vähistä yöunista huolimatta ja toivottavasti jammaillu jatkuu tulevaisuudessakin Porissa!

Teksti: Emilia Merisalo

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: