Suurudenhullu egoilijako?

Kuvittele, että olet täynnä ideoita, luovuutta ja ajatuksia, jotka ovat uniikkeja vain itsellesi. Kuvittele, että olet lahjakas kaikessa mikä on tärkeää sinulla tai missä haluaisit edistyä paremmin.

Kuvittele, että pienilläkin teoillasi pystyt muuttamaan maailmaa haluamaasi suuntaan.

Kuvittele, että suurilla teoillasi pystyt hallitsemaan maailmaa.

Kuvittele, että haluat elämäsi aikana vaikuttaa asioiden kulkuun.

Kuvittele, että haikailet syvästi vallan, vaurauden, maineen ja kunnioituksen perään.

Kuvittele, että haluat muiden ihmisten näkevän sinut henkilönä, joka on kekseliäs visionääri, eloisa joukosta erottautuja ja arvoituksellisen luova intellektuelli.

Kuvittele, että olet arvostetuin ja tärkein henkilö koko maailmassa.

Saatat kuvitella, että kaiken edellä mainitun ajatteleminen on itsekeskeistä ja tällöin myös väärin. Ääripäähän vietynä se ehkä onkin, mutta pienenä määränä se voi olla keino luoda henkilöstä itsevarmempi ja saada hänet motivoituneeksi taistelemaan unelmiensa puolesta.

Eräänä keväisenä aamuna olet tavanomaisesti saapunut luennolle take away -kahvisi kanssa. Toivot, että joka-aamuinen kofeiiniannoksesi virkistyttäisi  mielesi horroksesta ja olisit jälleen valmis toimimaan tarkkaavaisena opiskelijana. Keskittyminen ei kuitenkaan tälläkään kertaa kestä kauaa, vaan päädyt jälleen selailemaan uutisia kännykälläsi. Lehdet uutisoivat itsesi ikäisestä nuoresta, joka nousi hitiksi youtubessa ja pääsi pianonsoittotaitojensa ansiosta esiintymään maailmankuulussa orkesterissa. Tunnet pienen kateuden häivähdyksen rinnassasi. Tästä huolimatta olosi on edelleen  toiveikas menestyksen suhteen, ovathan tuon kaltaiset uutiset nykyisin arkipäivää, eikä sinulla ole henkilökohtaista yhteyttä kyseiseen nuoreen. Pian huomiosi kiinnittyy kuitenkin sattumalta tuttavasi päivitykseen siitä, kuinka hänen perustamansa yritys on nykyisin erittäin menestynyt ja hän pääsee jatkuvasti tekemään bisnesmatkoja ympäri Eurooppaa. Matkojen hän kertoo tuntuvan kuin lomilta ja päivitys päättyy lauseeseen: ”Unelmat toteutuu kunhan yrittää parhaansa!”.

Tunnet kuinka tuntemasi kateus muuttuu vähitellen epätoivoksi ja negatiiviset ajatukset valtaavat mielesi. Koet ettet ole opiskelujen aikana menestynyt elämässäsi ollenkaan. Tunnet, että olet jäämässä elämässä jälkeen, samalla kun muut menestyvät ja saavuttavat jatkuvasti uusia asioita. Tunnet itsesi iänikuiseksi opiskelijaksi, joka liikkuu vain paikoillaan, muiden pusertaessa ahkerasti eteenpäin. Miellät itsesi epäonnistujaksi. Tästä tuntemuksesta voi olla vaikeata päästä eroon ja itsensä vertaamisesta muihin voi muodostua jopa pakonomaista. Kateus saa henkilön kokemaan alemmuuden ja syyllisyyden  tuntemusta muun muassa siitä ettei tienaa tarpeeksi rahaa, ei ole tarpeeksi tunnettu tai tarpeeksi menestynyt kuin toinen henkilö. ”Miksi henkilö x saa kaiken?” ”Miksi hän on parempi kaikessa?” ”Miksi olen näin surkea epäonnistuja verrattuna häneen?”. Muiden menestyminen aiheuttaa henkilössä ahdistusta ja itsesäälin määrä kasvaa.

Jotta henkilön on mahdollista päästä eroon tästä tuntemuksesta, tulee hänen ymmärtää, että itsensä tärkeys ja arvo on lähtöisin omasta ainutlaatuisuudesta. Oma ainutlaatuisuus on ominaista vain itsellesi, eikä kukaan voi olla samanlainen. Ymmärtäessään tämän ja seuratessaan omaa ainutkertaista polkuansa, pystyy henkilö tavoittelemaan jälleen unelmiansa. Menestyäkseen näiden unelmien tavoittelussa tulee sinun taas ymmärtää, että on täysin okei ajatella toisinaan jopa narsistisesti motivoidaksesi itseäsi. On täysin ok himoita suuruutta ja täydellistä elämää. On täysin ok haluta saavuttaa suuria asioita, jopa niin suuria, että muut pitävät sinua täysin hulluna.Haluat elämäsi olevan ällistyttävää ja mahtipontista, etkä halua olla osa sitä minimalismia, jota monet suuresti arvostavat. On täysin ok myöntää haluavansa suuria asioita ja pyrkiä sittemmin myös nauttimaan niistä. On täysin ok jahdata  suuria seikkailuja ja nauttia vauraasta elämästä. Mahtaileva elämä ei ole synonyymi suurelle ja menestyneelle elämälle. Elämää ei tarvitse rakentaa pienistä haluista ja toiveista, vaan kaikista parhaimpana materiaalina toimivat juuri suuret unelmat ja niiden tavoitteleminen. Mieti,  olisivatko mahtavimmat ajattelijat ja innovaattorit vaikuttaneet maailmassa niin suuresti, jos he olisivat jättäneet kunnianhimonsa huomiotta ja tyytyneet vain yksinkertaisiin nautintoihin?

 

Teksti ja kuva Anna Kimpimäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: