Kyrsää, keppanaa ja kuppausta

Pohjoismaiden suurin metallifestivaali Tuska Open Air Metal Festival, kavereiden kesken Tuska,  järjestettiin nyt jo 20. kerran Helsingissä. 6 vuotta sitten Suvilahteen muuttanut Tuska juhli merkkipäiväänsä riehakkaasti, ja tämä näkyi myös ohjelmassa: Devin Townsend Project ja Sabaton ottivat yleisöltä luulot pois, seuraavana iltana pitkää uraansa lopetteleva HIM veti yhden viimeisistä Suomen keikoistaan ja viimeisenä päivänä Mastodon päätti tämän vuoden tapahtuman ryminällä. Juhlavuosi ei merkinnyt pelkästään ensiluokkaisia esiintyjiä ja taukoamatonta takomista. 20-vuotias Tuska oli muutakin kuin keikkoja, ja tänä vuonna Pointti pääsi tutustumaan tapahtuman laajaan ja värikkääseen tarjontaan.

_JSK2358

20-vuotisen taipaleen kunniaksi toimittajilla oli mahdollisuus päästä ”sightseeing”-kierrokselle Tuskan kulissien taakse, sekä tutustua tapahtuman ei-musiikilliseen tarjontaan. Kierroksen vetäjänä toimi muusikosta Finnish Metal Eventsin toimitusjohtajaksi siirtynyt Eeka Mäkynen.

Metallimusiikin hurmoksen aiheuttamaa väsymystä ja rasitusta oli hyvä hoitaa saunan puolella. Telttasaunan varjossa oli jo varhain perjantaina saunojia nauttimassa musiikin ohella hyvistä löylyistä. Sauna oli sijoitettu fiksusti Suvilahden ainoalle viheriölle muutaman puun varjoon, missä saunojille tarjottiin palanen luontoa muuten niin karussa tapahtumaympäristössä.

Mutta ei siinä vielä kaikki! Paikalla pystyi harjoittamaan muitakin kansanperinteitä. Paikalla oli kuppari, jonka teltalla riitti väkeä. Ulkomaalaisten toimittajien ilmeet huvittivat, mutta niin huvitti myös Mäkysen yritys selittää, mistä kuppauksessa oli oikeastaan kysymys.

Tunnelma kuppausteltalla oli harras ja hyvin henkilökohtainen, joten toimittajat siirtyivät kierroksella eteenpäin ripeästi, eivätkä jääneet liian pitkäksi aikaa ihmettelemään suoritusta.

_DSC6062_copyright_jesse_kämäräinen

Suvilahden alkuperäistä festarialuetta oli laajennettu viime vuosista ylimääräisellä kentällä, joka toimii ravintola-alueena. 14 ruokatelttaa tarjoili ruokaa ja juotavaa nälkäisille kävijöille. Ruokalistalla oli niin intialaista, käsityöläishodareita, makkaraperunoita kuin kyljyspalojakin. Osa ruokateltoista oli yhtä vanhoja kuin festari itse: Kyrsää & Keppanaa -koju on ollut osa Tuskaa tapahtuman alkuajoista lähtien, ja nimensä mukaisesti siellä tarjoillaan lähinnä kahta tuotetta. Ruokaa ei tarvinnut nauttia seisaaltaan, vaan useat pöydät ja penkit antoivat kävijöille mahdollisuuden hetken lepoon nälän yllättäessä. Ruoka-alueella oli rauhaisaa, lukuunottamatta lukemattomia lokkiparvia, joita katsellessa oli olo kuin Hitchcockin Linnuissa.

IMG_20170630_181933-2

Grilliruoka ja fastfood eivät olleet ainoat ruuat, joita oli tarjolla. Kaksi vuotta sitten  Black Dining -ravintola avasi ovensa Suvilahdessa. Black Dining on hiljainen ja mustanpuhuva ravintola, jonne voi varata pöydän etukäteen varmistakseen mahdollisuuden nauttia ruokalistan herkuista. Mustamakkarahodari puolukkamajoneesilla, kukkakaalista tehtyjä ”siipiä” ja grillattua tiikerirapuvarrasta, eli ensiluokkainen menu ja Black Diningin uniikki tunnelma veti porukkaa sisään siinä määrin, että perjantain osalta pöydät oli varattu loppuun. Tilaa koristivat upeat heinäseipäistä tehdyt pentagrammit sekä seppämestari Kirsi Vaahteran takomat kyntteliköt ja koristeet. Olipa paikalla myös viskibaari, jossa kurkkua sai kostuttaa hieman fiinimmillä juomilla.

_DSC6193_copyright_jesse_kämäräinen

Toimittajille järjestetty kierros päättyi VIP- alueelle, jossa tämäkin juttu osaltaan kirjoitettiin. VIP-alueella niin kutsuvieraat, toimittajat kuin myös artistit itse saivat rentoutua niin tasokkaampien juoman kuin mukavien tuolien ääressä. ”VIP-alueen” hienosta tittelistä huolimatta oli tämäkin tila linjassa koko muun festarialueen kanssa. Mustat kankaat roikkuivat seiniltä ja pentagrammit halkoivat kattolamppujen valoa, joka puolestaan hämärtyi savukoneen tuprutuksen alle.

Tuskan juhlavuosi toi paljon mukanaan: Vaatemalliston, juhlakorun ja tietysti juhlabiisin, jota olivat tekemässä muuan muassa Marco Hietala, Noora Louhimo ja Mr. Lordi. Mäkysen mukaan Tuska on viime vuosina nostanut omaa profiiliaan, tarjoten aina jotain, mitä mikään muu festari Suomessa ei tarjoa. Tuska on kehittynyt 20 vuodessa marginaalisesta undeground-festarista Suomen ja pohjoismaiden suurimmaksi metallitapahtumaksi, jonka porteista käveli viikonlopun aikana 37 000 kävijää. Tuska on nyt mainstreamia, mutta sen uniikki tarjonta ja imago ei ole kadonnut minnekään.

 

Teksti: Atte Timonen

Kuvat:  Atte Timonen &  Jesse Kämäräinen/Tuska

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: