Erilainen kesätyö

Yrittäjyys ei ole tällä hetkellä suosittu tapa elinkeinon hankkimiseen opiskelijoiden tai vastavalmistuneiden keskuudessa. Turun yliopiston tutkimusten mukaan laskutavasta riippuen korkeintaan prosentti tai pari opiskelijoista toimii opintojen aikana tai valmistumisen jälkeen päätoimisena yrittäjänä. Hieman useampi saa epäsäännöllisiä freelance-yrittäjän tuloja. Harvinaisia opiskelijayrittäjiä löytyy kuitenkin myös Porista, Taavi-sillan tuolta puolen.

Juhani etualalla, Jonatan taaempana.

Kirjurinluodon keskellä tyylikkäässä huvilassa sijaitseva Kirjurin kesäravintola tunnetaan takuuvarmana jazzviikon jatkobilepaikkana, mutta suurimman osan vuodesta ravintola on elänyt hiljaiseloa. Yliopistokeskuksen käytäviltä monille tutut kylteriaktiivit Jonatan Jarkia (4. vsk) ja Juhani Hietaranta (3. vsk) päättivät tehdä jotain asialle ja perustivat ravintolan tiloihin kesän ajaksi jäätelökahvila Rantavohvelin.

– Alun perin tarkoituksena oli laittaa jäätelökioski pystyyn jokirantaan, mutta byrokraattisten syiden takia ajatus kariutui. Emme kuitenkaan lannistuneet, vaan jatkoimme sopivan tilan etsimistä. Vain yksi soitto Kesäravintolan omistajalle riitti, ja asia oli jo alustavasti sovittu. Kesäravintola on ikoninen paikka, ja tätä on hienoa päästä hyödyntämään. Yritys kasvoi yhdessä yössä pienestä kioskista täysmittaiseksi kesäkahvilaksi, mutta ei se mitään, Jonatan naurahtaa.

Ajatus yrittäjyyden kokeilemisesta on ollut Jonatanin ja Juhanin mielessä jo pitkään. Molemmat ovat viettäneet edelliset kesänsä puhelinliittymiä myyden, ja halusivat kokeilla jotain erilaista tänä vuonna. Pari vuotta sitten Turun Kupittaanpuistoon perustettu Jäätelökavereiden jäätelökioski toimi inspiraationa ajatukselle kokeilla jotain samanlaista myös Porissa.

– Tässä puuhastellessa pääsee toteuttamaan itseään ja hyödyntämään kursseilla opittuja asioita käytännössä. Halusimme alusta asti tehdä jotain vähän erilaista, emmekä toimia minkään suuren jäätelöketjun konseptikioskina. Korostamme toiminnassamme ja tuotteissamme paikallisuutta: jäätelöt ovat Karhulinnan Jäätelön artesaanijäätelöitä, kahvi tulee Porin Paahtimolta ja niin edelleen, Jonatan jatkaa.

Jonatan ja Juhani pyrittävät kioskia kahdestaan koko kesän, mutta työuupumus ei ole ainakaan vielä päässyt iskemään.

– Välillä on todella kiireisiä hetkiä, mutta varsinkin arkipäivisin ei ole porukkaa vielä käynyt ruuhkaksi asti. Hiljaisina aikoina riittää, että vain toinen on paikalla. Sää ei ole vielä ollut ihan paras mahdollinen, mutta uskoisin että kun kesä etenee ja sana leviää, niin porukka löytää hyvin tänne, Jonatan kertoo ensimmäisestä työviikosta.

Jonatan kokee yrittämisen vapauttavaksi tunteeksi. Hieman hiljainen päivä ei ole katastrofi, kun yrittäjän ei tarvitse maksaa palkkaa kellekään ulkopuoliselle työntekijälle ja syödä siten parempien päivien tulosta.

– Työntekoon huomaa suhtautuvansa ihan eri tavalla yrittäjänä. Nyt kun periaatteessa lähes kaikkeen pystyy itse vaikuttamaan, niin asiakaspalautteen ottaa tosi vakavissaan vastaan. Saimme heti alussa palautetta, että olisi hienoa, jos aukioloajat olisivat sellaiset, että töiden jälkeen ehtisi hyvin jäätelölle. Pyrimme nyt pitämään kahvilan auki joka päivä klo 12-20, satoi tai paistoi. Ainakin tähän mennessä meillä on ollut aidosti hauskaa tätä toteuttaessa, eikä töihin meneminen tunnu ikävältä, Jonatan kertoo yrittäjyydestä.

https://rantavohveli.fi

Teksti ja kuva: Aleksi Olander

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: