Vedenpaisumusta, monipuolista musiikkia ja maailman parhaat burgerit – tältä näytti Ruisrock 2022

Pointin toimittajat suuntasivat kahdeksi päiväksi parin vuoden koronatauon jälkeen Turun Ruissaloon, jossa järjestettiin Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut rockfestivaali, Ruisrock. 

Ruisrock järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1970 ja siitä on kasvanut vuosien mittaan yksi Suomen suurimmista ja rakastetuimmista kesäfestivaaleista. Rockfestivaali on onnistunut houkuttelemaan vuosien saatossa useita omien aikakausiensa huippuesiintyjiä kuten Metallica, Bon Jovi, Rammstein, Metallica sekä Red Hot Chili Peppers. Alkujaan Ruisrock järjestettiin sekä kolme- että yksipäiväisenä, mutta nykyisin se kestää kolme päivää perjantaista sunnuntaihin. Nimestään huolimatta Ruisrockissa valtavirtana on nykyään pop- sekä Edm-musiikki, eikä rockbändejä enää juurikaan esiinny. 

Perjantaina Turkuun saavuttaessa oli kaupunki täynnä iloisella mielellä varustettua festarikansaa. Ruisrockia oli selvästi odotettu vuosien tauon jälkeen. Sää oli perjantain osalta onneksi lämmin ja aurinkoinen, koska viikonlopuksi oli luvattu kunnolla sadetta. Toisaalta pieni sade voi jopa kuulua kesäfestivaaleille ja sadetta saatiin lauantaina sitten oikein kunnolla.  

Festivaalirannekkeet käytiin lunastamassa keskustan Radisson Blu Marina Palace hotellista ja sen jälkeen matka kävi kohti Turun Ruissaloa. Aiempien vuosien kuuluisa ”Via dolorosa” jäi tänä vuonna kokematta ja Ruissaloon päästiin kulkemaan kätevästi vesibussilla Turun keskustasta. Vesibussikyydit kulkivat koko viikonlopun ajan edestakaisena liikenteenä keskustasta Ruissaloon festivaalin aukioloaikoina. Matka taittui mukavan nopeasti, noin 20 minuutissa, ja samalla oli mahdollisuus ihailla Turun kaunista saaristoa sekä toinen toistaa komeampia jahteja. Vesibusseissa oli mahdollisuus ostaa myös kurkunkostuketta ja nauttia niitä vesibussin kannella samalla tutustuen muihin festivaalikävijöihin.  

Perjantaina saapuessamme alueelle, pisti ensimmäiseksi silmiin väenpaljous. Festivaalikansaa oli saapunut alueelle lähes silmänkantamattomiin. Alue oli myös kokonaisuudessaan laaja ja niin sen pitääkin olla, jos halutaan saada yli 100 000 kävijää mahtumaan Ruissaloon viikonlopun aikana. Juoma- ja ruokakojuja löytyi alueelta runsaasti, mutta silti jonot olivat pitkiä lähes jokaisessa paikassa. Festivaalikansalle selvästi maistui ruoka sekä juoma. Jonoissa kuitenkin osattiin odottaa omaa vuoroaan, eikä tönimistä tai etuilua ollut havaittavissa pitkistä jonotusajoista huolimatta.  

Ruokatarjonta oli erityisen monipuolista. Viikonlopun aikana ei tarvinnut herkutella pyttipannulla ja hodareilla, vaan herkkuja löytyi aina täytetyistä vohveleista muikkulautasiin ja hiiligrillissä valmistettuihin burgereihin. Varsinkin burgerit joita maistoimme, olivat yksituumin yhdet parhaimmat, mitä olimme eläessämme syöneet. Nykyaikana festivaalien ruokatarjonta on kehittynyt huomattavasti ja jokaiselle ruokavaliolle löytyy varmasti syötävää.  

Esiintymislavoja oli alueella runsaasti ja monipuolinen oli myös artistien kattaus läpi viikonlopun. Mieleistä musiikkia löytyi varmasti jokaiseen makuun. Yhdessä teltassa soi teknojytä ja samaan aikaan sai toisella lavalla kuunnella suomalaista musiikkia. Vaikeus olikin välillä ehtiä jokaiselle keikalle, koska hyvää musiikkia tuli jatkuvalla syötöllä koko festivaalialueella. 

Costeen keikka villitsi festarikansaa Ruisrockissa kolmen vuoden odottelun jälkeen. Kuva: Matias Juola

Perjantain pääesiintyjä oli yhdysvaltalainen Major Lazer. Edm:ää soittava artisti sai tanssikansan jalan vipattamaan ja esitykseen kuuluva huikea valoshow viimeisteli kokonaisuuden Ruissalon pimenevässä yössä. Jalat olivat keikan jälkeen todella kipeät. Suomalaisista esiintyjistä vuosi toisensa jälkeen suosittu JVG veti upean lavashown ja keikalla myös riitti väkeä. Lähivuosina julisuuteen noussut Gettomasa ei myöskään pettänyt odotuksia ja sai festivaaliväen tamppaamaan täysin jaloin maata. 

Keikkojen jälkeen oli suorastaan nautinnollista hypätä viimeiseen kolmen paikkeilla lähtevään vesibussiin, joka kuljetti turvallisesti keskustaan. Matkan kruunasi vesibussissa ollut suolapähkinämies, joka tarjosi avokätisesti juhlijoille pähkinöitä paluumatkalla. Myös virvoitusjuomakioski oli vielä auki ja voittajan valinnaksi valikoitu iso tuopillinen vettä paluumatkaksi. Vesibussin sisätilat toivat viboja ruotsinristeilystä ja ainoa asia, jota jäi kaipaamaan oli Silja Linen tunnusmusiikki. 

Lauantai alkoi sään puolesta synkästi ja heti aamusta lähtien taivaalta ripotteli vettä. Todellinen vesisade alkoi juuri, kun vesibussi oli jättänyt meidät festarialueelle. Taivas suorastaan repesi ja vettä tuli tunnin aikana niin paljon, että alue tulvi veden määrästä eikä kukaan selvinnyt kuivin kengin. Rankkasade sattui juuri Gasellien keikan aikaan, mutta urheasti vettä pelkäämättöminä, oli keikkaa pakko päästä katsomaan. Vaikka rankkasade latisti vähäksi aikaa tunnelmaa, ei sade kestänyt kuin tunnin. Sateen jälkeen Ruissalo tulvi vedestä ja alue oli melkoista liejua, mutta ei se kuitenkaan menoa haitannut – ihmiset näyttivät siitä huolimatta viihtyvän hyvin. Lauantain kovimman setin reiviteltassa veti yllättäen Kazakstanilainen Imanbek, jonka keikka täytti koko teltan ja meno oli myös sen mukaista. Kastuneina ja märkinä lähdettiin kotiin lauantaina jo kohtalaisen hyvissä ajoin, vaikka meno vedenpaisumuksesta huolimatta näytti yltyvän iltaa kohden Ruissalossa.  

Ruisrock edelliseen kertaan verrattuna tuntui jotenkin paljon suuremmalta kokonaisuudessaan. Vaikka ”Via Dolorosa” jäi pois tällä kertaa, oli vesibussikuljetus erittäin mukava kokemus liikkumisen osalta. Jäin kaipaamaan enemmän rock-painotteista musiikkia, vaikka artistikattaus oli laaja ja laadukas. Kuitenkin jokaiselle, joka haluaa kokea Suomen mittakaavalla massiivisen kesäfestivaalin, voin suositella Ruisrockia lämpimästi. 

Teksti: Ville-Veikko Päivömaa
Kuvat: Matias Juola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: