Vilskettä ja vemmellystä Haapavesi folkeilla

Ihanien yllättävien käänteiden kautta päädyin tänä kesänä löytämään itseni Haapavedeltä, alle 7000 asukkaan kaupungista Pohjois-Pohjanmaalta. Jos Haapavesi ei ole sinulle entuudestaan tuttu, voin kertoa sen olevan tunnettu esimerkiksi Valion tehtaasta, suurhiihtäjistä ja suksista (malli ”haapavetiset” oli erityisen suosittu kilpahiihtäjillä vuodet 1880–1910) sekä tietysti folkmusiikista, jota minäkin saavuin kuuntelemaan kesälomani alun kunniaksi!

Haapavedellä on pitkät perinteet kansanmusiikin parissa ja folk-festivaalia on vietetty yli 30-vuoden ajan.


Kolme päivää kestävän Haapavesi Folk Music festivaalin lisäksi viikolla järjestetään monia folk-kursseja, kuten ”kurkkulaulun tyylit ja tekniikat” ja ”haitarista humahtaa”. Harmikseni pääsin paikanpäälle vasta pääviikonloppuna. Sää festivaalien aikaan oli Suomen kesälle tyypillisen kolea ja huomasinpukeneeni päälleni yhtä paljon kerroksia kuin kevättalven hiihtoreissulle. Sään paikkasi kuitenkin folkien ainutlaatuisen lämmin tunnelma.

Kuumaa-yhtye oli päässyt myös Haapavedelle.


Suloisesti somistettu Folk-puisto sijaitsee Haapaveden koulutuskeskuksen piha-alueella. Alueen neljästä lavasta kaksi sijaitsi sisätiloissa, joihin sopivat hyvin niille sijoitetut tunnelmalliset ja intiimimmät keikat. Päälavan ja pihalavan keikoista pystyi nauttimaan myös anniskelualueilta, joissa viihtyi juhlimassa paljon vanhoja haapavetisiä (Huom! ei taivu muodossa ”haapaveteläisiä), jotka folkit keräävät kesäisin yhteen.

Säkenoivä Duo Pimperot Verstas-lavalla


Kansanmusiikin lisäksi lauantai-iltana soitti kevään UMK:sta saakka supersuosiota nauttiva yhtye Kuumaa. Se, että keikan hauskin kohta oli laulajan esitys siitä, miten laajasti hän pystyy käyttämään autotunea, on kai ainoa sanottavani itse keikasta. Sen sijaan monet kansanmuusikot tekivät minuun suuren vaikutuksen! Itselleni mieleenpainuvimmat keikat olivat aivan villi Okra playground, tunnelmallinen Lady Maisery (UK) ja hulvattoman hieno Duo Pimperot. Jälkimmäisen kovaa ja korkealta kajahtava kiimalaulu sai katsojan sekä vaikuttumaan, että pysymään tiukasti penkissään.

Teksti & kuvat: Anna Rantanen

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑