Turun kaupunginteatterin Cabaret herättää klassikomusikaalin uudelleen eloon

Turun kaupunginteatterin produktio Cabaret-musikaalista ymmärsi musikaalin sydämen täysin, luoden unohtumattoman ja ajatuksia herättävän produktion joka nauratti ja itketti.  

⭐⭐⭐⭐⭐

John Kanderin (musiikki), Fred Ebbin (sanoitukset) ja Joe Masteroffin (teksti) Cabaret tuo katsojan 1930-luvun taitteen Berliiniin, tarjoten katsojalle upeita tanssi- ja lauluesityksiä, mutta myös loistavaa poliittista kritiikkiä. Tämän kombon ansiosta Cabaret on löytänyt paikkansa musikaalien klassikkokuvastosta, musikaalin nauttien uusista produktioista ympäri maailmaa vielä tänä päivänä. Vaikka Cabaret onkin yli 60 vuotta vanha, musikaalin ensi-esityksen olleen New Yorkin Broadwaylla vuonna 1966, pystyy Cabaret antamaan paljon modernille yleisölle. 

Cabaret seuraa nuorta amerikkalaista kirjailija Cliff Bradshawia (Otto Rokka), joka saapuu Berliiniin toiveenaan löytää inspiraatiota uuteen kirjaan. Kirjoitustyön sijasta Bradshaw ajautuu vapautuneen Kit Kat Clubin maailmaan, joka elää täysin ympäröivän yhteiskunnan normien ulkopuolella. Bradshaw tapaa Kit Kat Clubin englantilaisen laulajattaren, Sally Bowlesin (Anna Victoria Eriksson) ja parin välille syntyy nopeasti kiihkeä suhde.

Vaikka elämä juhlantäyteisen Kit Kat Clubin maailmassa onkin kaunista, sitä ympäröivä maailma on synkän muutoksen keskellä natsien ottaessa yhä vahvemman otteen Saksassa. Tätä synkkää muutosta todistaa Bradshawin vuokraemäntä Fräulein Schneider (Sinikka Sokka) sekä juutalainen hedelmäkauppias Herr Schultz (Jukka Aaltonen). Musikaalin tapahtumia seuraavan, mystisen Seremoniamestarin (Miiko Toiviainen) toimiessa linkkinä yleisön ja lavan tapahtumien välillä.

Jakob Höglundin ohjaama Cabaret onnistui täydellisesti tuomaan katsojan sisälle maailmaansa, sillä produktion eri osa-alueet suoriutuivat tehtävästään loistavasti. Vaikka modernisoidut produktiot eivät aina minua puhuttele, Sven Haraldssonin moderni ja yksinkertainen, mutta komea lavastus toimi loistavasti, auttaen tuomaan musikaalin tarinan etusijalle. Heidi Wikarin pukusuunnittelua oli myös ilo katsoa, puvustuksen leikitellessä maskuliinisuuden ja feminiinisyyden kanssa, joka sopi loistavasti Kit Kat Clubin vapautuneeseen maailmaan.

Näyttelijäntyöt läpi produktion olivat loistavia, mutta erityisen kirkas tähti oli Seremoniamestarin roolissa oleva Miiko Toiviainen, jonka upea lauluääni ja lavakarisma voittivat yleisön puolelleen nopeasti. Jos näyttelijä saa lauantaipäivänä salillisen suomalaisia hurraamaan ja taputtamaan kysymykseen “olenko teistä kaunis?”, ollaan jonkun spesiaalin ilmiön äärellä.

Erityismaininta kuuluu myös ehdottomasti musikaalin ensemblelle, jonka tuoma energia oli hyvin mukaansatempaavaa. Upeaa oli myös huomata, että useat musikaalin näyttelijät soittivat myös musikaalin orkesterissa kohtauksien ulkopuolella. Orkesteri oli musikaalissa muutenkin mukavan näkyvillä, orkesterin ollessa läpi musikaalin lavalla. Orkesterin jäsenet osallistuivat myös osaan kohtauksista, “juoden” cocktailia tai “polttaen” sikareita. Koko produktion luoma immersio sai minut tuntemaan, että olin itse Kit Kat Clubin maailmassa enkä vain katsomassa teatteriproduktiota.

Musikaalin katsottuani olikin vaikeaa kuvailla näkemääni sanoin. Turun kaupunginteatterin Cabaret nauratti, itketti ja huvitti, mutta mikä tärkeintä, pisti ajattelemaan. Vaikka musikaalin tarina sijoittuu yli 90 vuoden taakse, on sen viesti yhä ajankohtainen. Cabaret tuo loistavasti esille elämän ja rakkauden kauniit hetket, mutta myös varoittavan tarinan siitä, mitä välinpitämättömyys ja ihmisten julmuus voivat saada aikaan.

Huom opiskelijat! Turun kaupunginteatterin esityksiin saa saman viikon opiskelijalippuja vain kymmenellä eurolla! 

Cabaret. Turun Kaupunginteatteri. Ensi-ilta 30.8.2023. Esityksiä 23.2.2024 asti

Ohjaus ja koreografia Jakob Höglund, musiikin sovitus ja johto Jussi Vahvaselkä, lavastussuunnittelu Sven Haraldsson, pukusuunnittelu Heidi Wikar, äänisuunnittelu Eero Auvinen, valosuunnittelu Jarmo Esko, naamioinnin suunnittelu Jessica Rosenberg / Aki-Matti Kallio, koreografin assistentti Soile Ojala, taistelukoreografi Ville Seivo

Rooleissa: Otto Rokka, Anna Victoria Eriksson, Miiko Toiviainen, Sinikka Sokka, Jukka Aaltonen, Stefan Karlsson, Minna Hämäläinen, Santeri Helinheimo, Miko Helppi, Linda Hämäläinen, Emmi Kangas, Katariina Lantto, Alen Nsambu, Soile Ojala, Joonatan Perälä, Helena Puukka, Anssi Valikainen

Teksti: Henri Kari

Artikkelikuva: Otto-Ville Väätäinen

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑