Matkalla Intiassa osa 3: Valtion hommissa

Pointin kolmiosaisen Intia-teemaisen juttusarjan viimeisessä osassa haastatellaan monen mutkan kautta Delhiin työskentelemään päätynyttä Porin Kylteriä. 

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön opintojensa loppusuoralla oleva Santeri Ojala on viettänyt viimeiset viisi kuukautta työharjoittelussa Intiassa. Santeri työskentelee Suomen valtion omistamassa kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita tarjoavassa organisaatiossa nimeltä Business Finland.

– Lähdin hieman ex tempore vuonna 2018 mukaan yritysjuridiikan kurssille, johon kuului opintomatka New Delhiin kestävän kehityksen seminaariin. Kurssilla kiinnostukseni Intiaa kohtaan heräsi, ja päätin hakea opetushallituksen harjoitteluun Business Finlandille, Santeri kertoo.

Business Finland toimii kahteen suuntaan. Se auttaa suomalaisia yrityksiä kansainvälistymään sekä edistää ulkomaisia investointeja ja matkailua Suomeen.

Santerin työtehtäviin on kuulunut yritysdelegaatioiden järjestämistä, yksittäisten yritysten auttamista ja markkinatutkimuksen tekemistä. Tiimiin kuuluu kolme intialaista työntekijää ja kolme suomalaista.

– Pienessä tiimissä jokainen työpäivä on toistaiseksi ollut erilainen ja olen päässyt olemaan mukana monessa mielenkiintoisessa projektissa. Toimialat ovat vaihdelleet suuresti, ja olen ollut mukana edistämässä esimerkiksi puutavaran vientiä, terveysteknologiaa, tekoälyä sekä ideoimassa ulkomaisten lahjakkuuksien saamista Suomen työmarkkinoille. Business Finlandissa olen päässyt olemaan monessa mukana tasavertaisena tiimin jäsenenä, Santeri kuvailee työtään.

Masalaa ja kulttuurieroja

Intialaiseen työ- ja liikekulttuuriin pääse Santerin mukaan nopeasti sisälle.

– Työskentely on suoraviivaista ja helppoa. Intiassa englanti on liikekieli, mikä tekee asioinnista selkeää. Intialaiset menevät usein neuvotteluissa suoraan asiaan, eikä ylimääräisiä muodollisuuksia tarvita, Santeri sanoo.

Omassa tiimissään Santeri on päässyt työskentelemään kahden intialaisen kollegan kanssa päivittäin. Hänen mielestään erilaisuus on todellakin rikkaus. Vaikka maailmankatsomukset tiimin sisällä ovat täysin erilaiset, yhteistyö on mutkatonta.

– Työskentely täällä on ollut ajattelua avartava kokemus, ja eri kulttuurit voivat oppia toisiltaan paljon. Santeri kiteyttää.

Intia koostuu 29 osavaltiosta ja on pinta-alaltaan Euroopan kokoinen, joten ei ole olemassa yhtenäistä intialaista kulttuuria. New Delhi on hallintomainen pääkaupunki, mutta sieltä katsottuna etelässä sijaitsevat Mumbai ja Bangalore ovat todelliset liike-elämän superkeskukset.

– Viiden ja puolen miljoonan ihmisen Suomesta muuttaminen 22 miljoonan ihmisen Delhiin sisältää omat haasteensa. Liikenne on kaoottista, ruokaan tottumiseen on mennyt oma aikansa ja Intian arjessa on muutenkin välillä niin sanotusti hieman liikaa masalaa suomalaiseen makuun. Maana Intia on kuitenkin valtavan hieno ja monipuolinen, Santeri kuvailee arkeaan.

Mahdollisuuksien maa

Intia on valtava talousalue, jonka bruttokansantuote kasvaa seitsemän prosentin vuosivauhtia. Maassa on paljon sosiaalisia ja ekologisia ongelmia, jotka toisaalta tarjoavat paljon mahdollisuuksia kehitykselle. Intialainen keskiluokka vaurastuu jatkuvasti ja heidän ostovoimansa kasvaa.

– Suomella on paljon huippuosaamista aloilla, joihin Intiasta löytyy ostovoimaa sekä yhteistyökumppaneita. Suomalainen teknologiaosaaminen voisi olla ratkaisu moniin ympäristöongelmiin esimerkiksi energiasektorilla, maataloudessa tai energiajätteen käsittelyssä, Santeri pohtii.

Suomalaiset yritykset laajentavat jatkuvasti Intiaan ja uusia menestystarinoita syntyy lähes viikoittain. Esimerkiksi suomalaista tekoälyosaamista voitaisiin Santerin mukaan hyödyntää monella eri toimialalla.

Aurajoen tuolla puolen

Vaikka tämä onkin kliseisesti sanottu, niin on ollut silmiä avaava kokemus ymmärtää, että elämää on myös Aurajoen tuolla puolen, turkulaistaustainen Santeri naurahtaa.

Harjoittelujaksonsa parhaaksi puoleksi hän nostaa intialaiseen elämään ja kulttuurin tutustumisen. Hän on myös saanut uusia ystäviä paikallisista työ- ja harrastuskavereistani.

– Loputtomat liikenneruuhkat ja väenpaljous ovat olleet täällä asumisen huonoja puolia. Ympärillä näkyvä loputon köyhyys ja surkeissa oloissa asuvat katulapset ovat surullinen näky. Intiassa on paljon ratkaisemattomia ongelmia ja välillä tuntuu ahdistavalta, ettei ongelmien ratkaisemiseksi voi tehdä juuri mitään, Santeri kuvailee Intian nurjaa puolta.

Työharjoittelu ulkomailla on kokemus, jota Santeri lämpimästi suosittelee kaikille.. Vastavalmistuneena ei välttämättä pääse heti ulkomaankomennukselle, joten työharjoittelu ulkomailla on mainio ensiaskel kansainväliselle uralle.

Business Finlandin harjoittelussa olen päässyt olemaan monessa mukana tasavertaisena tiimin jäsenenä. Olen ollut mukana järjestelemässä korkeatasoisia tapahtumia, kuten esimerkiksi ministeridelegaatioita sekä päässyt osallistumaan huippuseminaareihin.

– Ennen lähtöä kannattaa kuitenkin hoitaa opinnot mahdollisimman hyvään kuntoon, ja mielellään kirjoittaa gradukin alta pois. Kansainvälisten tehtävien jälkeen houkutus työmarkkinoille siirtymiseen kasvaa, eikä gradunteko välttämättä tunnu niin houkuttelevalta, valistaa Santeri.

Artikkelin kirjoitushetkellä haastateltavan pro gradu -tutkielma oli kirjoittamista vaille valmis.

Teksti: Aleksi Olander

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: